Så rustar du dig för att klara jobbets utmaningar

Arbetsklimat Hitta ditt sätt att släppa jobbet efter en tuff arbetsdag, efterfråga tydlighet och våga lyfta dina konstruktiva förbättringsidéer. Det är några knep du kan ta till för att rusta dig för ett hållbart arbetsliv.

Så rustar du dig för att klara jobbets utmaningar
Foto: Liber och Janine Laag

Allt fler upplever negativ stress på grund av jobbet. Det är inte alltid lätt att hitta motivationen till att starta en ny jobbvecka och kanske känns det extra motigt när höstens arbete drar igång igen efter semestern.

Ann-Sofie Forsmark har jobbat som hälso- och livsstilscoach i mer än 25 år. Nu är hon aktuell med en ny bok, KASAM på jobbet. I den tar hon upp hur känslan av sammanhang är avgörande för att kunna uppnå hälsa och goda prestationer i arbetet – och hur du själv kan göra för att stärka din egen KASAM på jobbet.

Saknar förmåga att jobba hälsosamt

– Jag känner en frustration i att många organisationer saknar förståelse, eller förmåga att jobba hälsofrämjande. Ofta fokuserar man på de traditionella friskvårdsinsatserna, men att jobba hälsofrämjande innebär mycket mer än friskvårdsbidrag och friskvårdstimme. Det är något jag vill förändra med den här boken, berättar hon.

KASAM betyder känsla av sammanhang. Begreppet bygger på den salutogena modellen som Aaron Antonovsky tog fram på 1990-talet och handlar om att en människa behöver känna sig delaktig i ett sammanhang som är begripligt och meningsfullt för att må bra.

Ann-Sofie Forsmark. Foto: Janine Laag

Varför går du till jobbet?

Känslan av sammanhang avgör hur en person klarar av att hantera stress och har även en tydlig koppling till prestationer på jobbet.

– Konkret handlar det om att förstå varför du går till jobbet, att känna att du har kompetensen, förståelsen och viljan att göra ett bra jobb. Då är det viktigt att jobbet känns meningsfullt, begripligt och hanterbart, förklarar hon.

Tydlighet, delaktighet och återhämtning

Hur kan man då stärka sin KASAM på jobbet? Ann-Sofie Forsmark konstaterar att det är viktigt att själv fundera över sina egna styrkor och drivkrafter, men även att ta sitt eget ansvar för att göra jobbet begripligt, meningsfullt och hållbart.

  • Inventera din personliga KASAM, hur ser det ut för dig? Reflektera över hur du har det på jobbet och vad som kan bli bättre. När känns jobbet meningsfullt? Kan du påverka ditt arbete, är det tydligt för dig vad syftet och målet med arbetet är? Har du verktygen för att utföra ditt arbete? Vet du hur du ska prioritera? Och får du tid för återhämtning?
  • Efterfråga tydlighet. Ställ frågor, se till att du får koll på mål och förväntningar och se till att du även har resurserna för att klara av dina arbetsuppgifter. Visa att du vill vara med och bidra.
  • Våga lyfta förbättringsförslag, och var konstruktiv. Lägg fram dina idéer till din chef, “kan vi testa att göra så här istället?”. Tänk på att lyfta det positiva och stärka det som ni redan gör bra. Att visa engagemang smittar av sig och kan bidra till en bättre arbetsmiljö för alla.
  • Efterfråga feedback. Utrymme för reflektion och lärande är viktigt för att känna meningsfullhet, men det bygger även känslan av delaktighet.
  • Hitta pauserna på jobbet som ger dig återhämtning – gå ut och andas, tomglo, lyssna på din favoritlåt eller ta en paus när du smörjer händerna. Hitta den metod som passar dig.
  • Hitta sätt att släppa tankarna på jobbet när du går hem för dagen. Gör det till en rutin att släppa arbetet när du exempelvis byter om, går förbi en viss lyktstolpe eller kliver på bussen.

Ta hand om dig själv

– När du ser på din arbetssituation genom KASAM-glasögon kan du identifiera såväl styrkor och möjligheter som brister och utvecklingsområden. Fokusera på vad du kan göra för att stärka dig själv och din känsla av sammanhang – och påverka de utmaningar som just du upplever i ditt arbete och på din arbetsplats. De förändringar du gör i positiv riktning kommer att påverka dig personligen, och även dina kollegor, poängterar Ann-Sofie Forsmark.

Ann-Sofie Forsmark konstaterar att de organisatoriska förutsättningarna inom vården inte alltid är de bästa. Underbemanning och brist på resurser är saker som du som individ inte kan påverka. Därför är det också viktigt att rusta sin egen KASAM.

– Det är kanske inte toppen på din arbetsplats, men tänk då på att ta hand om dig själv så att du blir mer motståndskraftig. Slå inte ned på dig själv, utan lyft det som du vill förändra och stötta dina kollegor i det ni gör bra. Du har ofta otroligt mycket mer påverkansmakt än du tror.

Handbok med verktyg och övningar

I boken förklarar Ann-Sofie Forsmark hur hälsa och KASAM hänger ihop och vilket stöd det finns i forskningen. Dessutom visar hon hur man kan stärka de tre dimensionerna av KASAM – meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet – både i jobbet och privat. Boken innehåller både verktyg och övningar som hjälper läsaren att förstå sin egen situation och stärka sin egen känsla av sammanhang.

– Min förhoppning är att läsaren ska känna ny handlingskraft och inspiration att göra något av sin situation. Att på ett enkelt sätt öka känslan av att du vill, kan och klarar av det som sker omkring dig, säger Ann-Sofie Forsmark.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan