Så ska operationssalar i Skåne klara framtida värmeböljor

Klimat Värmeböljor kan innebära problem med fukt och bakterier i operationssalar. För att bättre klara heta sommardagar har Region Skåne nu klimatanpassat sina operationssalar.

Så ska operationssalar i Skåne klara framtida värmeböljor
Hög luftfuktighet är ett bekymmer på operation eftersom det skapar en gynnsam miljö för bakterier.

Varma sommardagar medför ofta hög luftfuktighet, vilket skapar en gynnsam miljö för bakterier. Detta har varit ett bekymmer inte minst för operationsverksamheten i Region Skåne.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Den varma sommaren 2014 innebar hög luftfuktighet att flera planerade operationer på Trelleborgs lasarett fick ställas in.

Uppgraderat ventilationen

För att undvika fukt i operationssalarna har Region Skåne nu uppgraderat ventilationssystemet för samtliga operationssalar i Region Skåne. Med ett nytt tekniskt system kan man därmed övervaka luftfuktigheten kontinuerligt.

– Vi använde en teknik där kylbatterier bytte plats med värmebatterier. På så sätt kan man avfukta ordentligt och samtidigt reglera till önskad inblåsningstemperatur beroende på vilken typ av operation som genomförs, säger Johan Eriksson, ventilationsstrateg på Regionfastigheter i en presskommentar.

Gör mätningar på plats

Numera finns dessutom rutiner där driftorganisationen gör återkommande mätningar på plats i operationssalarna. Och via ett förprogrammerat, centralt system övervakas luftfuktigheten kontinuerligt.

Resultatet är ett robustare system och ökad patientsäkerhet vid operationer.

– Än så länge har vi klarat de värmetoppar som inträffat och luftfuktigheten har hållits inom rätt nivåer. Och vi har även dimensionerat systemet för en framtida temperaturökning, säger Johan Eriksson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan