Solrosen ger inspiration i vardagen

solros12En gul solros med en smiley i mitten har blivit en symbol och ett verktyg för att lyfta fram det positiva i vardagen på Södra Älvsborgs sjukhus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Anita Larsson, nattsjuksköterska på avdelning E41, är medarbetaren bakom solrosen. Hon tyckte att det saknades något i morgonmötenas visuella uppföljning av verksamhetens mål.

– Vi behövde något som stärker oss i personalgruppen, så att vi går ut från mötet med ett leende på läpparna. Då fick jag idén med solrosen, berättar hon.

Solrosen är en blomma som höjer sig över alla andra blommor, tanken är att positiv feedback ska fungera på samma sätt. Kronbladen på solrosen motsvarar dagarna i månaden.

I slutet av varje morgonmöte samtalar medarbetarna om positiva saker de varit med om och enas om en händelse som de skriver upp på dagens kronblad. Det kan vara stort som smått – ett beröm från en patient, en kollega som kommit tillbaka från sjukskrivning eller en rolig historia. Anita Larsson poängterar att det inte får bli krystat. Finns det inget bra att lyfta fram, då skriver de inget.

Solrosen som metod har snabbt fått spridning, både på SÄS och i regionen.

– Det är en enkel metod som inte kostar någonting, men som ger otroligt mycket tillbaka, säger hon.

Eftersom Anita Larson jobbar natt är hon själv inte med på morgonmötena, men hon får ändå del av den positiva energin den sprider.

– Jag ser smileyn och jag blir glad av den. Jag upplever också att den gör att vi börjar leta efter de bra sakerna i vardagen och uppmärksammar dem, i stället för att lägga allt fokus på det som är tungt i jobbet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan