Sommarpodd ger inblick i vårdens vardag

Podd Akademiska sjukhuset i Uppsala har lanserat en sommarpodd. Med personliga berättelser inifrån vill Akademiska väcka intresse och öka förståelsen för sjukvårdens utmaningar.

Sommarpodd ger inblick i vårdens vardag
Lotten Åsén Blomqvist, kontaktsjuksköterska på onkologmottagningen, är en av programledarna i den nya podden. Foto: Staffan Claesson

”Sommar på Akademiska” heter podden där medarbetare på Akademiska sjukhuset i Uppsala bjuds in för att berätta om sig själva och sitt arbete.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Tanken är att på så vis att skapa en medvetenhet om olika yrkesroller, men också att öka allmänhetens förståelse för utmaningar inom sjukvården.

Berättelser från golvet

Pia Olave
Pia Olave, kommunikationsdirektör på Akademiska sjukhuset. Foto: Staffan Claesson

– Det här är ett sätt att synliggöra våra fantastiska medarbetare och den kompetens som finns på vårt sjukhus. Vi vill genom personliga berättelser väcka intresse och skapa medvetenhet om olika yrken, men också öka förståelsen hos allmänheten för de utmaningar som finns inom sjukvården, säger Pia Olave, kommunikationsdirektör på Akademiska sjukhuset.

Sommar på Akademiska blir den fjärde podden sjukhuset lanserar. Sedan tidigare finns En podd om cancer, Hjärnspöken och Intensivvårdspodden.

Ett avsnitt i veckan

Målgruppen är i första hand den egna personalen, men förhoppningen är att det även kan finnas ett intresse för att ta del av dessa berättelser hos fler, både bland studenter som läser till vårdyrken och hos allmänheten.

Under tio veckor i sommar ska ett nytt avsnitt publiceras varje vecka. Podden på finns på Akademiska.se och i podcastappar.

Här är alla programledare:

  • Nina Cavalli-Björkman, specialistläkare i onkologi
  • Lotten Åsén Blomqvist, kontaktsjuksköterska på onkologmottagningen
  • Emmanuel Ezra, specialistläkare i kirurgi
  • Andrea Frestadius, anestesisjuksköterska på brännskadecentrum
  • Claes Juhlin, pensionerad kirurg, fd verksamhetschef för kirurgi
  • Sofia Lindström, intensivvårdssjuksköterska, ordförande för Vårdförbundet Uppsala
  • Karl Olsson, psykolog på rehabiliteringsmedicin 85 C
  • Marianne van Rooijen, tf. sjukhusdirektör
  • Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionssjukdomar
  • Fortuna Teferi, undersköterska på neurokirurgins intermediärvårdsavdelning 85 H
Hämtar fler artiklar
Till startsidan