Svenskt deltagande i arbetet med standard för robotar

Utvecklingen av AI inom vården går mycket fort, medan standarder för att garantera säkerhet och kvalitet inte riktigt har hängt med. 2014 kom ISO-standarden ISO 13482 som specificerar säkerhetskrav för robotar inom vård och omsorg, men tekniken ligger alltjämt före tillämpningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

ISO-arbetet fortsätter och nu med svenskt deltagande då företaget Camanio Care kliver in i ISO:s internationella arbete för en standard för robotik inom vård och omsorg.

– Det är viktigt att få in svenska tillverkares perspektiv i standardiseringsarbetet, vi välkomnar deltagare från olika slags verksamheter, säger Ann-Sofie Sjöblom, projektledare, SIS, Swedish Standards Institute i ett pressmeddelande.

Företaget påtalar vikten av kvalitet, säkerhet och användarvänlighet vid användning av robotar i vården, och ser det som en förmån att få vara med i det här arbetet.

– För oss som tillverkare är det av stor vikt att kunna stödja oss på säkerhetsstandarder när vi tar fram och utvecklar våra produkter. Även för kommuner och landsting, som är våra stora kunder, ger standarder en säkerhet vid implementering av ny teknik. Dessutom tror jag att standarder kan ge ökad interoperabilitet mellan olika lösningar vilket ger oss nya möjligheter, säger Daniel Berlin, Camanio Care.

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan