Syntetiska data öppnar dörren för hållbar innovation

Debatt Svensk sjukvård har unika möjligheter att dra nytta av AI – mycket tack vare all den högkvalitativa data som finns inom vårdsystemet. Men brist på samordnad datadelning och strikta sekretessregler försvårar arbetet. Christian Hardahl på SAS Institute ser dock en väg framåt där syntetiska data spelar en avgörande roll.

Syntetiska data öppnar dörren för hållbar innovation
Christian Hardahl, SAS Institute.

Svensk hälso- och sjukvård står inför en framtid med både stora utmaningar och möjligheter. Regleringar som EU AI Act och European Health Data Space, EHDS, samt den nordiska trenden mot holistiska vårdsystem förändrar förutsättningarna för sjukvården.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

För att möta dessa förändringar krävs teknologier som artificiell intelligens och bättre datatillgänglighet.

”Hur kan vi använda data på ett säkert och etiskt sätt?”

Samtidigt uppstår viktiga frågor: Hur kan vi använda data på ett sätt som skyddar patienters integritet, minimerar bias och säkerställer en rättvis och effektiv vård?

Ett lovande svar på dessa utmaningar är syntetiska data. Det är artificiellt genererade dataset som efterliknar verkliga data genom att bevara statistiska relationer, mönster och egenskaper i ursprungsdatat utan att avslöja privat, identifierbar eller känslig information.

Syntetiska data innebär att vi kan:

  • Skydda patienternas integritet. Då syntetiska data inte innehåller verkliga personuppgifter kan de användas för att träna AI-modeller utan att riskera dataintrång eller brott mot GDPR.
  • Minska bias i AI-modeller. Genom att skapa dataset som bättre representerar minoritetsgrupper och ovanliga sjukdomar kan vi reducera skevhet i modeller och skapa mer rättvisa beslutsstödssystem.
  • Möjliggöra datadelning och samarbete. Standardiserade syntetiska dataset kan underlätta informationsutbyte mellan sjukhus, forskningsinstitut och läkemedelsbolag, vilket påskyndar innovation.

”Verktyg för en mer etisk hållbar sjukvård”

Ett område där syntetiska data redan visar stor potential är medicinsk bildanalys. Genom att träna AI-modeller på syntetiska dataset kan vi förbättra diagnostik och upptäcka sjukdomar som cancer i ett tidigare skede. Tekniken kan även användas för att simulera och optimera patienters vårdplaner innan de implementeras i verkligheten.

Syntetiska data är inte bara en teknisk lösning – de är ett verktyg för att bygga en mer etiskt hållbar sjukvård.

För att säkerställa ansvarsfull användning av tekniken krävs tydliga riktlinjer och en gemensam strategi från vårdgivare, teknikföretag och beslutsfattare. Vi måste då skapa robusta styrningsmodeller som främjar transparens och säkerhet, samtidigt som vi maximerar potentialen i AI och datadriven innovation.

”Syntetiska data är en nödvändighet för framtidens sjukvård”

Sverige har unika förutsättningar att bli en ledande aktör inom syntetiska data. Genom att investera i interoperabilitet, AI och etisk dataanvändning kan vi bygga en sjukvård som är både mer effektiv, inkluderande och innovativ.

Syntetiska data är inte bara en möjlighet – de är en nödvändighet för framtidens sjukvård. Nu är det dags att ta nästa steg och säkerställa att den tekniken används på ett sätt som gynnar patienter, forskning och hela samhället.

Christian Hardahl, EMEA Healthcare Leader och sjukvårdsrådgivare på AI-företaget SAS

Hämtar fler artiklar
Till startsidan