Testar nytt AI-stöd som varnar för sepsis

Sepsis Vid sepsis är det livsavgörande att patienten får snabb och effektiv behandling. Varje timme räknas. Capio S:t Görans sjukhus ska nu ta hjälp av AI för att upptäcka patienter med risk för sepsis.

Testar nytt AI-stöd som varnar för sepsis
IVA-medarbetarna Birgitta Olgren, Carina Pettersson, Maria Gorwat och Michael Wanecek utforskar AI-stöd för sepeis tillsammans med Andreas Macura från företaget AlgoDx. Foto: Capio S:t Görans Sjukhus

Intensivvårdsavdelningen på Capio S:t Görans sjukhus ska nu börja använda beslutsstödssystemet Navoy för att upptäcka sepsis. Målet är att tidigt kunna identifiera patienter med hög risk för att utveckla sepsis inom tre timmar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Sepsis är ett tillstånd som kan vara svår att diagnostisera på våra svårt sjuka patienter. Ofta har den också ett väldigt snabbt förlopp, säger Michael Wanecek, överläkare och medicinskt ansvarig på IVA.

Kombinerar 20 parametrar

Navoy bygger på maskininlärning och använder kombination av 20 olika parametrar för att upptäcka tidiga tecken på sepsis. Det är till exempel vitalparametrar, blodgastester, laboratorievärden, kön och ålder.

Parametrarna hämtas automatiskt från IVA:s patientdatasystem, ICCA.

IVA-sjuksköterskorna Carina Pettersson och Maria Gorwat har jobbat med införandet av AlgoDx. Foto: Capio S:t Görans Sjukhus

Var 15:e minut genererar Navoy ett riskvärde på en skala från 0 till 10 för patienten, där högre värden indikerar en ökad risk för att patienten kommer att utveckla sepsis inom tre timmar.

Rätt åtgärder i tid

Detta innebär att vården snabbt kan sätta in rätt åtgärder och öka chanserna att rädda liv.

Under en tremånaders period ska nu IVA tillsammans med företaget AlgoDx utvärdera användningen av Navoy.

– Det här ger oss möjligheter att ge våra intensivvårdspatienter en ännu bättre vård. AI kommer på bred front och för oss är det viktigt vara med i utvecklingen. Vi vill ligga i framkant, säger vårdenhetschef Birgitta Olgren.

Navoy har tagits fram av Inger Persson, universitetslektor vid Statistiska institutionen vid Uppsala universitet, tillsammans med ett team på företaget AlgoDx.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan