Artificiell intelligens används allt mer inom vården. Det är ett verktyg för att ställa diagnos, ge underlag till beslut, upptäcka sjukdomar eller förutsäga framtida risker.
Läkemedelsverket ger ut vägledning för AI i vården
Artificiell intelligens Vården behöver mer kunskap om artificiell intelligens. Det konstaterar Läkemedelsverket som nu publicerar sin första vägledning på området.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Tekniken medför risker
Läkemedelsverket konstaterar att AI har potential att öka både effektivitet och säkerhet i sjukvården. Men tekniken medför även risker.
Det är bakgrunden till att Läkemedelsverket nu publicerar en guide för AI i vården. Här lyfter man fram vikten av ett systematiskt angreppssätt där man tar hänsyn till både tekniska, vetenskapliga, juridiska, etiska och praktiska frågor.
Checklista för införande
Vägledningen innehåller även en checklista för vårdgivare, där bland annat ansvarsfördelning, riskanalys och etisk bedömning finns med.
Gabriel Westman är vetenskaplig ledare för AI på Läkemedelsverket. Han välkomnar dialog med både tillverkare av medicintekniska produkter och användare i svensk sjukvård.
Bjuder in till dialog
– Läkemedelsverket är medvetet om den snabba utveckling som sker vad gäller kliniska tillämpningar av AI, men ser samtidigt att kunskapen om gällande lagstiftning behöver förbättras.
Läkemedelsverket planerar att bjuda in till ett öppet webbinarium i december för att diskutera vägledningen tillsammans med andra intressenter.