USA tror på öppen innovation för att förbättra vården

För att hitta de bästa idéerna använder sig det amerikanska hälso- och socialdepartementet av öppen innovation.

USA tror på öppen innovation för att förbättra vården

Vi kan inte förutse var eller från vem nästa stora innovation kommer att ske. Men vi vet att det sällan sker i slutna rum hos utsedda experter. Dagens innovatörer är överallt. Det konstaterar Sandeep Patel som är chef för öppen innovation vid HHS Idea Lab, ett initiativ från USA:s hälso- och socialdepartement.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Sandeep Patel, chef för öppen innovation vid HHS Idea Lab, ett initiativ från USA:s hälso- och socialdepartement.

– En man som förberedde en middag råkade trycka in korken i vinflaskan istället för att dra ut den. Han googlade en lösning för att få ut korken och fick en idé om att använda samma teknik vid svåra förlossningar. Den här mannen arbetar nu för att skala upp sin lösning, berättar Sandeep Patel.

Han påpekar att många av dagens och morgondagens sjukvårdsinnnovationer kommer från dataexperter och att det är de små startupbolagen som ofta har revolutionerande idéer. För att hitta deras idéer och hjälpa dem att skala upp använder sig därför det amerikanska hälso- och socialdepartementet av öppen innovation.

– För oss som stor myndighetsorganisation behöver vi arbeta på ett annorlunda sätt än vi gjort tidigare. Vi tenderar att finansiera traditionella innovationskanaler som universitet och stora bolag, men har varit dåliga på att interagera med enskilda entreprenörer och små företag. År 2011 startade vi ett program för öppen innovation.

Ofta använder de sig av olika tävlingar men också crowdsourcing, hackathon och olika partnerskap, bland annat med olika universitet.

– En utmaning vi sett hos de här mindre innovatörerna är svårigheter med att skapa goda testmiljöer och få tillgång till sjukhus och patienter. Nu har vi utvecklat en matchmakingsajt för detta, säger Sandeep Patel.

Appar och sajter som skalas upp

Sandeep Patel, chef för öppen innovation vid HHS Idea Lab, ett initiativ från USA:s hälso- och socialdepartement, ger exempel på flera öppna innovationer som ger resultat nu och har tagits vidare för att testas i större skala.

De har bland annat tittat på nästa generations diagnostik för att hjälpa kliniker med bättre beslutsunderlag vid antibiotikautskrivning för att minska antibiotikaresistens. De har också anordnat en tävling för att hitta metoder för upptäcka salmonella mycket snabbare.

– Och en utmaning med syfte att hitta verktyg som mäter luftkvalitet och fysisk kapacitet simultant mynnade ut i två vinnare, däribland ett litet klädföretag som utvecklat ett bälte runt bröstet. På samma sätt utvecklades Flu Sight, en sajt där man kan följa utvecklingen för influensa men också andra virus som Zika och Denguefeber.

Sandeep Patel berättar att överdos av opiader är den näst största dödorsaken bland amerikaner under 50 år, vilket är ett stort, växande problem.

– Nu pågår en pilot i Baltimore med en app som kopplar ihop personer som fått en överdos med lokalt nära vårdgivare som har antiöverdosläkemedel. En annan spännande idé vi jobbar med just nu är tekniska lösningar som kan ersätta dialys. Det är en 75 år gammal teknik och nu startar vi en öppen innovation för detta, vi söker även internationella partners.

Läs mer på:

challenge.gov

hhs.gov/idealab

Hämtar fler artiklar
Till startsidan