Vem tar hem Sveapriset?

eHälsa AI-analys för tandvård, IT-lösning som stärker barns psykiska hälsa, och visualisering av patientdata. Det är några av de bidrag som nu är med i slutstriden om utmärkelsen Sveapriset.

Vem tar hem Sveapriset?
Nu är det klart med finalisterna till Sveapriset. Foto: Adobe Stock

Bland de bidrag som skickades in till Sveapriset 2021 har en nomineringsgrupp nu valt ut fem innovationer som går vidare i tävlingen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I tävlingens nästa steg ska de nominerade bidragen utveckla sina projektbeskrivningar, bland annat genom att ta fram en plan för testning och genomförande, identifiera hinder för att realisera projektet, samt presentera sitt projekt under en hearing.

Vem som slutligen tar hem priset, en glasskulptur designad av konstnären Kjell Engman, samt en prissumma på 100 000 kronor, avgörs av en jury.

De nominerade är:

 1. Boneprox kopplar ihop tandvård & sjukvård
  Genom patenterad AI-analys av helt vanliga tandröntgenbilder kan Boneprox identifiera riskpatienter för systemsjukdomar som benskörhet i ett tidigt skede, och på så sätt förebygga framtida frakturer.
 2. Handle-IT
  En digital plattform av tjänster som stärker barns psykiska hälsa och skolgång.
 3. Individuella patientöversikter (IPÖ)
  Individuell patientöversikt i cancervården möjliggör insamling och visualisering av uppgifter enskilda patienten. All data samt registrerade uppgifter visualiseras i en översiktsbild, vilket på ett snabbt och överskådligt sätt ger information om patientens status, sjukdom och behandling.
 4. Acorai Heart Monitor
  Acorais teknik kan med hjälp av AI identifiera mycket tidiga indikationer på tryckförändringar inuti hjärtat– som ofta föregår hjärtsvikt– så att förebyggande åtgärder kan vidtas.
 5. Införandet av en innovativ digifysisk vårdkedja för screening av den ärftliga blodfettssjukdomen Familjär Hyperkolesterolemi
  Familjär Hyperkolesterolemi (FH) är en ärftlig blodfettssjukdom som ger förhöjda blodfetter och kraftigt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Lösningen är en digifysisk vårdkedja för FH-screening i grupper med hög risk att vara drabbade av sjukdomen och möjliggör att fler patienter kan hittas och behandlas.

Sveapriset belönar eHälsa

Sveapriset delades för första gången ut på KvalitetsMässan 2007. Utmärkelsen belönar den bästa innovationsidén inom eHälsa som bidrar till effektivitet och kvalitet inom hälso- och sjukvården, tandvården, omsorgen och socialtjänsten. Vinnaren utses av en jury och priset delas ut på Kvalitetsmässan i mars 2022.

Läs mer om SveaPriset

Hämtar fler artiklar
Till startsidan