Virusforskare: Använd munskydd!

Coronaviruset Använd munskydd i publika miljöer och inom äldrevården! Det är budskapet från sex virusforskare i en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter på tisdagen.

Virusforskare: Använd munskydd!
Fredrik Elgh, virusforskare, är en av de forskare som vill se en rekommendation om munskydd. Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet.

Forskarna menar att kunskapsläget idag visar på att smittspridningen kan minskas med munskydd, eftersom mycket tyder på att viruset kan föras vidare i mycket små droppar i luften, så kallade aerosoler. Dessa begränsas framförallt från den som bär munskyddet. Ny kunskap tyder också på att även asymptomatiska och patienter där sjukdomen håller på att bryta ut kan sprida smittan, vilket sammantaget får forskarna att dra slutsatsen att Sverige borde göra som många andra länder och rekommendera munskydd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens fick biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten frågan om hur myndigheten ser på rekommendationen från forskarna.

– Vi har en grupp som tittar på detta. Det kommer hela tiden ny kunskap. Inom kort kommer den gruppen att ge sin rekommendation. Det handlar om att väga för- och nackdelar.

På frågan om bärande av munskydd kan göra någon skada svarade han att ett munskydd kan leda till att bäraren petar sig mer i ansiktet.

 

Läs debattartikeln i DN

Hämtar fler artiklar
Till startsidan