Projektet Unga vuxna Trelleborg 2.0 är ett samarbete mellan Söderslättsgymnasiet i Trelleborg och Vuxenpsykiatrin Malmö Trelleborg. Projektet går ut på att unga vuxna delar med sig av sina erfarenheter för att på så vis öppna upp samtalen om psykisk ohälsa med ungdomar.
Vuxnas erfarenheter öppnar samtal om psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa Projektet Unga vuxna Trelleborg 2.0 avslutades i somras, med goda erfarenheter. Satsningen har hjälp ungdomar att prata om hur de mår.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Digitala möten och chatt
Satsningen drog igång precis när pandemin startade, vilket gjorde att de fick tänka om kring upplägget. Istället för att möta eleverna fysiskt på plats byggde de om projektets hemsida, satsade på digitala möten och en chattfunktion.
– Många av frågorna vi fick rörde adhd, ätstörningar och självskadebeteende. Det var också väldigt tydligt att det var viktigt för ungdomarna att kunna ställa sina frågor helt anonymt i chatten, säger Duke Shane, en av två peer supportrar vid vuxenpsykiatrin i Malmö och Trelleborg som jobbat med projektet.
En peer supporter är en person med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Peer supportrarnas uppdrag var att föreläsa för eleverna om sina egna erfarenheter och att fungera som ett extra vuxenstöd i skolan.
Väckte nyfikenhet
Föreläsningarna, som till en början blev digitala, fokuserade på psykisk ohälsa och att våga söka hjälp för sitt mående. När restriktionerna släppte kunde projektets peer supportrar vara fysiskt på skolan, som det var tänkt från början.
– Föreläsningarna väckte något hos eleverna. Det fanns en nyfikenhet hos dem om psykisk ohälsa som kunde användas i klassrummet. Elevhälsan på skolan har också fått mer att göra, vilket tyder på att projektet har bidragit till ett öppnare klimat om psykisk ohälsa, säger Duke Shane.
Viktigt med yngre röster
Utvärderingen av Unga vuxna Trelleborg 2.0 tyder på att det är viktigt för ungdomar att ta del av andras egna erfarenheter. De kommer därför att behålla webbsidan och satsa på ytterligare en föreläsningsserie på skolan.
– Det är också viktigt att ta in yngre röster som delar med sig av sina erfarenheter, till exempel i form av peer supporters. Det är betydligt lättare för ungdomar att identifiera sig med någon som ligger nära de själva i ålder, säger Duke Shane.
Bok samlar erfarenheter
Ett konkret resultat av projektet är boken Still standing. Den innehåller en samling berättelser från yrkesverksamma, personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och elever på Söderslättsgymnasiet.
På webbsidan Unga vuxna Trelleborg 2.0 kan du läsa mer om projektet.