Ängelholms cancervård på distans väcker intresse

Digitalisering Ängelholms satsning på digital cancerrehab har väckt internationellt intresse. Teamet blir nu en del i ett EU-projekt som ska utveckla, testa och implementera e-hälsolösningar inom cancervården.

Ängelholms cancervård på distans väcker intresse
Projektet ska utveckla, testa och implementera e-hälsolösningar inom cancervården.

Som Kvalitetsvård rapporterade om i våras öppnade Ängelholms sjukhus Sveriges första helt digitala team inom cancerrehabilitering. Nu blir de en del i ett större internationellt projekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Med målet att öka livskvaliteten för patienter och göra vården mer jämlik ska projektet utveckla, testa och implementera e-hälsolösningar inom cancervården.

Viktig erfarenhet till projektet

Den erfarenhet som Ängelholms sjukhus har av att öppna och driva en digital rehabilitering blir viktig i sammanhanget.

– Det vi har sett är att det finns gott om digitala verktyg men att det är brist på modeller, riktlinjer eller utbildningar om hur ett digitalt möte mellan vårdgivare och patient ska gå till. Vi behöver kunna säkra samma goda kvalitet i ett digitalt möte som i ett fysiskt. Det behövs en handbok och det är den vi ska börja skriva nu, säger Patrik Göransson som är Ängelholms sjukhus representant i Amber-projektet. 

Minimerar fysiska besök

Patrik Göransson är även enhetschef för Cancerrehabilitering Skåne online, den digitala cancerrehabiliteringen som drog igång i början av 2023. Han konstaterar att det finns många fördelar med att minimera fysiska besök för patienter med cancer. Det gynnar de som har långt att åka, men är även en fördel för de som lider av trötthet .

– Att minimera behovet för fysiska besök sparar också tid, och gör att fler kan få in sin rehabilitering i det övriga livspusslet, säger Patrik Göransson.

Övervakning i hemmet

Projektet kommer även att undersöka möjligheterna för patienter att mäta olika blodvärden i hemmet. Även lokala infrastrukturer och regelverk ska ses över och en modell, manual och policyrekommendationer levereras dessutom till EU. 

– Allt vi kommer fram till i projektet ska testas i verkligheten, mätas och utvärderas. Jag är säker på att detta arbete kommer att underlätta för verksamheter som vill komma igång med digital vård och rehabilitering, men den stora vinsten är så klart att våra patienter får en bättre och mer tillgänglig vård, säger Patrik Göransson. 

Amber-projektet får stöd av EU

Amber står för Advanced Modeling of Baltic Cancer e-caRe. Projketet går ut på att bygga upp helt digitala processer inom cancervården. Projektet är finansierat av EU Interreg South Baltic Programme 2021-27 för perioden september 2023 till augusti 2026.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan