App frigör tusentals timmar – och minskar risken för fel

App Med en app i mobilen kan vårdpersonal i Region Skåne dokumentera direkt vid patientens säng. Det minskar risken för fel, tar bort onödigt dubbelarbete och sparar tid – hittills sparar den cirka 20 000 arbetstimmar per år.

App frigör tusentals timmar – och minskar risken för fel
Appen gör det möjligt att på ett snabbt och enkelt sätt komma åt patientens journaler när man är på språng.

Idag använder 55 avdelningar inom slutenvården i Region Skåne appen Medanets i olika omfattning. Den gör det möjligt att på ett snabbt och enkelt sätt komma åt patientens journaler direkt vid sängkanten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Ser förändringar direkt

Förutom att den förenklar och effektiviserar arbetet ger den också snabbare information om patientens tillstånd. Via appen registrerar vårdpersonalen mätvärden som puls, blodtryck, temperatur, andningsfrekvens och syremättnad direkt in i systemen. Det gör att man kan upptäcka viktiga förändringar snabbare.

Minskar risken för fel

Dessutom minskar den risken för fel.

– Appen har inneburit en stor tidsbesparing. När vi skriver anteckningar på plats i ett block tar det en stund innan vi kan gå i väg till en dator för att skriva in mätvärden. Med appen går det på några sekunder. Det gör att risken för att det blir fel värden har minskat, något som är viktigt när läkemedel ska ordineras, säger Kerstin Roos, omvårdnadsledare inom akut- och intermediärvård på Skånes universitetssjukhus.

Hittills räknar regionen med att appen sparar cirka 20 000 arbetstimmar per år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan