BUP Mellanvård möter barnen på deras villkor

Modellen BUP Mellanvård innebär att psykiatrisjuksköterskorna åker ut och erbjuder barn och ungdomar specialiserad vård i deras hemmiljö.

BUP Mellanvård möter barnen på deras villkor

I den traditionella synen på sjukvården ska patienterna åka in till mottagningen för att få hjälp. Psykiatrisköterskorna Åsa Lagerström och Anette Sannerfors vid Skaraborgs sjukhus har vänt på steken. De har utvecklat en modell som de kallar BUP Mellanvård som innebär att de istället åker ut och erbjuder barn och ungdomar specialiserad vård i deras hemmiljö, eller där behovet finns.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Idag är det totalt sex personer som arbetar inom BUP Mellanvård och hjälper barn och ungdomar med all typ av psykiatrisk problematik.

– Många fixar inte att komma till den barnpsykiatriska mottagningen för behandling. För andra kan det handla om att det är svårt att omsätta det man lär sig på mottagningen i sin egen hemmiljö. Genom att vara på plats i hemmet är det lättare för oss att se vilka förutsättningarna är, och vilka styrkor vi kan bygga på, berättar Åsa Lagerström.

I hemmiljön är det också lättare att etablera en bra relation eftersom barnet kan göra saker som de gillar – rita, baka eller plocka med pärlor. Husdjur är också något som underlättar samtalen. Att vara på plats innebär också att man kan jobba mer intensivt med behandlingen och involvera hela familjen.

Anette Sannerfors förklarar att det är viktigt att låta barnen vara med och styra behandlingen. Hon berättar om en tioårig flicka som på grund av sin bacillskräck inte klarade av att åka bil.

– Men hon ville gärna kunna åka bil, där fanns hennes motivation och där kunde vi börja. Först nu, två år senare har vi börjat jobba med bacillskräcken.

Responsen från de barn och ungdomar som fått hjälp via BUP Mellanvård har varit enbart positiv. En pappa öppnade dörren med orden: ”Välkomna till paradiset, vi har fått vårt liv tillbaka!” och en liten pojke har sagt: ”Jag tycker ni är bra på det här, ni borde hjälpa andra barn också”.

Åsa Lagerström och Anette Sannerfors vann Vårdförbundspriset 2015 för detta arbete.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan