Förlossningsrädda lugnas med prisad podcast

Förlossningsrädda lugnas med prisad podcast
Ingvor Farinotte är programledare och initiativtagare till podcasten Föda barn.
Ingvor Farinotte är programledare och initiativtagare till podcasten Föda barn.

Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus har sedan september 2015 drivit podcasten Föda barn, som Kvalitetsvård skrev om i somras. Den har snabbt fått stor spridning och har idag över 100 000 nedladdningar, och i förra veckan vann de Stora kommunikatörspriset. Ingvor Farinotte är programledare och en av initiativtagarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Varför har det gått så bra? 

– Målgruppen är ständigt kunskapssökande och tacksam för all information de kan få. Vi erbjöd någonting nytt, seriös information i en underhållande form.

 Vilket är syftet med att ni startade podcasten? 

– Efter att Uppdrag Granskning sänt program som handlade om sfinkterrupturer 2012, fördubblades andelen förlossningsrädda kvinnor. Vi ville hitta ett sätt att nå fram genom mediabrus och mytbildningar på nätet, med relevant medicinsk information som kunde göra blivande föräldrar trygga.

Vilka program har lockat flest lyssnare? 

– Alla program har lockat lyssnare, men vi tror att den kända gästen som är med i varje program lockar många. Blondinbella har flest lyssningar än så länge.

Varför väcker de här ämnet så mycket känslor? 

– För de allra flesta är det här det största ögonblicket i en människas liv. Tyvärr kan vi se en ökad rädsla hos många gravida, som inte vill förlora kontrollen. Det bästa vore om de bara kunde känna tillit till sin egen kropps förmåga och till personalens stora erfarenhet och kunskap.

Märker ni att podcasten får effekt i den kliniska verksamheten?

–  Jag tror att det är svårt att säkerställa kopplingar, vi har sett att andelen förlossningsrädda kvinnor har sjunkit något från peaken 2012. Runt var tionde kvinna är dock fortfarande förlossningsrädd.

Vad är nästa steg? 

– Vi fortsätter så länge det finns intressanta ämnen att ta upp, och kända gäster som vill dela med sig av sina erfarenheter. Det kommer nya blivande föräldrar varje år, som blir nya lyssnare så länge informationen i de redan publicerade avsnitten är relevant.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan