Mer tid för medarbetare med normtal

Paula_BertilssonVästra Götalandsregionen har, som första region i Sverige, inlett ett projekt med normtal för chefer i första linjen. Det innebär en begränsning på antalet medarbetare för varje chef på mellan tio och 35 medarbetare. Kvalitetsvård skrev om det i nyhetsbrev vecka 23.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Paula Bertilsson är vårdcentralschef på Askim vårdcentral i Göteborg och en av de chefer som påverkas av beslutet. Idag har hon ansvar för omkring 25 medarbetare, innan normtalet infördes var det dubbelt så många.

– Nu hinner jag säga god morgon till alla anställda och jag kan jobba med kontorsdörren öppen så att personalen kan komma och prata när de vill, säger hon.

Så var det inte tidigare. Paula Bertilsson berättar om ett ständigt dåligt samvete för att hon inte hann med varken arbetsuppgifter eller medarbetare, trots att arbetsveckorna ofta var 60 timmar långa. Nu är det personaladminsitrativa arbetet betydligt lättare att hantera och arbetsveckorna är upp till femton timmar kortare.

– En av de största skillnaderna är att jag har mer tid för utvecklingssamtalen, som är otroligt viktiga. Jag har tid att prata om mer än det absolut nödvändigaste.

Idag är ingen i personalgruppen sjukskriven på grund av stress, tidigare var de flera. Paula Bertilsson tror att de har normtalen att tacka för det.

– Många medarbetare kommer och pratar om att de är stressade och nu har vi tid att fånga upp det innan det är försent, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan