Mora lasarett uppskattas mest av AT-läkarna

Ranking Mora lasarett ligger i topp när Sveriges yngre läkares förening, Sylf, rankar landets bästa AT-orter.

Mora lasarett uppskattas mest av AT-läkarna
Mora lasarett. Foto: Region Dalarna

På andra plats ligger Eksjö höglandssjukhuset, som i fjol hade topplaceringen. Kvar på tredje plats återfinns Kristianstad centralsjukhus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det är AT-läkarna själva som rankar sina AT-platser. Undersökningen presenteras varje år och har blivit en kvalitetsindikator för orterna och en vägledning för nyexaminerade läkare som ska påbörja sin allmäntjänstgöring.

Fördelen med att göra sin AT på ett mindre sjukhus som Mora är att man får mycket eget ansvar, vittnar några av de yngre läkarna.

David Thelander, studierektor i allmänmedicin för AT i norra/västra Dalarna, drar samma slutsats i ett pressmeddelande.

– Det som gör en AT så bra just i Mora tror jag är att man är en viktig kugge i maskineriet. Man står som primärjoursläkare på akuten och hela verksamheten bygger på våra AT-läkare. AT-läkarna mår bra av att vara viktiga och ser själva hur mycket de utvecklas. Hela tiden när de jobbar har de också ett fantastiskt stöd av de mer erfarna läkarna och även våra duktiga sjuksköterskor och undersköterskor, säger

Rankingen presenteras i AT-rapporten 2020, som i år också resonerar kring utvecklingen där AT-platserna är färre än de läkare som utbildas. Det leder till att många får en lång väntetid innan de kan påbörja AT och bli legitimerade som självständig läkare, vilket får konsekvenser för samhället, enligt Sylf.

”Det hindrar individens progression i yrket och bidrar till att mängden personer som är kvalificerade att gå en specialistläkarutbildning begränsas. Det drabbar också samhället som är i stort behov av utbildade specialister. Varje år beräknas väntetiden kosta samhället drygt 200 miljoner kronor.” skriver man i rapporten.

Tillgången på AT-platser varierar mellan regionerna och i år passerar Västra Götalandsregionen Stockholm som den region som har flest platser.

Läs hela AT-rapporten 2020

 

Topp tio AT-orter enligt Sylfs ranking:

Mora lasarett

Eksjö Höglandssjukhuset

Kristianstad centralsjukhus

Hallands sjukhus Halmstad

Kiruna sjukhus

Västerviks sjukhus

Sollefteå sjukhus

Hallands sjukhus Varberg

Hudiksvalls sjukhus

Skellefteå lasarett

Hämtar fler artiklar
Till startsidan