Nu rullar robotarna i Malmö

Automatisering De två första självkörande robotarna har nu börjat rulla på sjukhusområdet i Malmö. Truckarna ska bland annat att köra mat och textilier till vårdavdelningar och hämta upp avfall.

Nu rullar robotarna i Malmö
Nu är de första självkörande truckarna i drift på sjukhusområdet i Malmö.

Som Kvalitetsvård skrivit om tidigare har Region Skåne arbetat med att utveckla självkörande robottruckar för transporter av gods på Malmö sjukhusområde.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Efter månader av provkörning har truckarna, så kallade AGV:er, Automated Guided Vehicle, nu börjat köra sina första leveranser på egen hand.

Hantera godset på området

Truckarna är en del av den pågående om- och nybyggnaden av Malmö sjukhusområde. När den nya servicebyggnaden står klar till sommaren kommer ett 30-tal truckar köra i det omfattande kulvertsystemet.  De kommer därmed att hantera nästan allt gods på området.

I den kommande vårdbyggnaden kommer truckarna även ha egna hissar som går direkt upp till rätt avdelningar. Med hjälp av chip och taggar vet de vilka vagnar som ska hämtas och lämnas, på vilken plats.

Fasa ut repetetiva moment

Tanken är att den nya tekniken ska fasa ut repetitiva moment så att personalen kan arbeta smartare – och vara där de behövs som mest.

– Med hjälp av de här truckarna kan vi arbeta smartare och spara väldigt mycket tid. Att försörja ett modernt sjukhusområde kräver moderna och smarta logistiklösningar. För att kunna ge patienterna den bästa vården måste leveranserna till avdelningarna fungera effektivt, säger Petra Holm, projektledare i förvaltningen Regionservice i en presskommentar.