Efter pandemin har Capios vårdcentral i Rydsgård infört nya rutiner. Det innebär att alla patienter numera bokar tid för provtagning.
Nytt arbetssätt ger mer tid för patienterna
Förbättringsarbete Ett nytt arbetssätt har effektiviserat provtagningen vid Capios vårdcentral i Rydsgård. Kortare väntetider och möjlighet att ta emot fler patienter är de stora vinsterna.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det gäller både de som kommer med remiss från annan vårdenhet och interna prover, det vill säga att det är en doktor på vårdcentralen som beställt ett prov.
Förbereder remissen dagen innan
Vid en extern provtagning har patienten med sig remissen från den vårdenhet som beställt provet. Det gör att själva provtagningen går väldigt snabbt och smidigt.
Men vid en intern provtagning behöver personalen på labbet förbereda remissen själva innan de kan ta provet. Tidigare gjorde personalen det när patienten kom för att ta sina prover. Men numera förbereder de remissen dagen innan. Det innebär att det blir mer tid för patienterna.
– Det tar cirka tre minuter att förbereda själva remissen, vilket kan uppfattas som ingen tid alls. Men i stället för att patienten behöver sitta och vänta medan remissen görs, så förbereds den dagen innan och vi kan använda tiden i labbet till att ta ännu fler prover, Cecilia Nilsson, verksamhetschef på Capio Vårdcentral Rydsgård.
Ökat kapaciteten till det dubbla
Eftersom varje provtagning står i tidbokningen kan personalen se vilka interna remisser som behöver göras. Genom att förbereda de interna remisserna dagen innan har vårdcentralen ökat kapacitet med minst det dubbla.
– Man brukar räkna att det tar femton minuter att ta prover på en person. Vi kan ta emot 2–3 personer på samma tid. Det gör att vi kan ta emot ännu fler personer som behöver ta sina prover, säger Cecilia Nilsson.
Bättre för patienterna
Dessutom har tillgänglighet för patienterna blivit mycket bättre. Eftersom de oftast är två som jobbar parallellt på provtagningen får de ett bra flyt i arbetet.
– Nu när vi gör fler provtagningar kan många som ska vara fastande få en tid tidigt på morgonen. Vi har ett väldigt bra flyt och bra samarbete. Kör det ihop sig, delar vi oss och får det ändå att flyta, säger Josefine Håkansson, undersköterska på Capio Vårdcentral Rydsgård.