Nytt utbildningskoncept ska hjälpa chefer med digitalisering

Socialstyrelsens regeringsuppdrag att ta fram ett utbildningskoncept om förändrings- och utvecklingsarbete med hjälp av e-hälsolösningar börjar nu ta form.

Nytt utbildningskoncept ska hjälpa chefer med digitalisering

Socialstyrelsens regeringsuppdrag att ta fram ett utbildningskoncept om förändrings- och utvecklingsarbete med hjälp av e-hälsolösningar börjar nu ta form. Förstudien är klar och på Vitalismässan i förra veckan berättade Evamaria Nerell från Socialstyrelsen om arbetet. Arbetet utgår från beskrivningen: ”Hälsa är fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. E-hälsa är att använda digitala verktyg och utbyta information digitalt för att uppnå och bibehålla hälsa.”

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Evamaria Nerell, utredare på Socialstyrelsen.
Evamaria Nerell, utredare på Socialstyrelsen.

– Vi går ifrån att prata om e-hälsa som en it-fråga och istället prata om digitalisering vilket betyder att vi har nya sätt att tänka, arbeta, samarbeta och dokumentera. Det handlar om kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling, förklarar Evamaria Nerell.

Till hösten ska utbildningen, som riktar sig till första linjens chefer inom vården samt beslutsfattare och politiker, testas och i januari lanseras utbildningen. Intervjuer med nyckelpersoner och verksamhetschefer samt samarbete med bland andra SKL, Vårdanalys och E-hälsomyndigheten ligger till grund. Juridik, integritet och etik är grundstenar.

– Det är viktigt att utbildningen är pedagogisk därför är skissen att göra korta filmer som släpps varannan vecka och däremellan diskussioner om innehållet med experter. Du får följa påhittade patientfall från varje sjukvårdsregion, se digitala lösningar på vägen och hur de används för att lösa situationer. Du måste förstå lagren av beslut som behövs för att införa nya lösningar och vi vill visa effekterna av digitalisering för patienten, professionen, organisationen och för samhället, säger Evamaria Nerell.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan