Nytt verktyg ska minska stickskador

Verktyget Vasst och säkert har utvecklats i nära samarbete med vårdmedarbetare och ska bidra till att minska stick- och skärskador.

Nytt verktyg ska minska stickskador

Verktyget Vasst och säkert har utvecklats i nära samarbete med vårdmedarbetare och ska bidra till att minska stick- och skärskador. Materialet har tagit fram av IVL Svenska Miljöinstitutet och innehåller fakta och checklistor, tips och råd, samt underlag för en utbildning med korta filmer som visar hur man kan arbetar säkert med vassa instrument i olika vårdande situationer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Även mindre stick- och skärskador kan få allvarliga konsekvenser. Ett stick kan räcka för att bli smittad. För att minska de här skadorna måste arbetsplatserna jobba målmedvetet med en tydlig strategi som innefattar att varje nivå i organisationerna gör sin del, säger Lisa Schmidt på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Vasst och säkert har utvecklats av IVL Svenska Miljöinstitutet och lanseras av Suntarbetsliv. Utvecklingen har skett i samråd med en referensgrupp bestående av deltagare från SKL, Tjänstetandläkarna, Socialstyrelsen, Almega, Vision, Privattandläkarna, Vårdförbundet, Arbetsmiljöverket och Kommunal. Informationen bygger på en studie av orsaker till stick- och skärskador i vården.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan