Prisad modell för vård i hemmet

BUP Mellanvård tilldelades Vårdförbundspriset för sitta arbete med att nå barn och ungdomar i sin hemmiljö.

Prisad modell för vård i hemmet

Psykiatrisjuksköterskorna Åsa Lagerström och Anette Sannerfors, på Skaraborgs sjukhus i Skövde, stod som vinnare av Vårdförbundspriset som delades ut under Kvalitetsmässan som genomfördes i Göteborg i början av november. De tilldelades priset för sin utveckling av en ny modell som de kallar BUP Mellanvård, med syfte att nå barn och ungdomar med psykiska åkommor i den miljön där de behöver hjälp.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi finns där vi behövs, och anpassar oss till barnen, istället för tvärtom berättar Åsa Lagerström.

Idén är att kunna ge barn och unga specialiserad vård i deras hemmiljö, eller där behovet finns. De berättar om exempel där de har tränat på att åka bil med barn som får kraftig ångest av bilåkning.

– Genom att arbeta i barnets hemmiljö så ser vi vilka resurser familj och barn har, och vi kan ge dem de bästa förutsättningarna till en bra behandling, säger Anette Sannerfors.

När de presenterar sitt arbete, på Kvalitetsmässan, börjar de med att visa en karta över Skaraborgs läns landsting. På kartan finns fyra stjärnor utplacerade, i Skövde, Mariestad, Lidköping och Falköping. De visar var man kan få tillgång till barnpsykiatrisk vård, öppen- och slutenvård, i länet. Nästa bild i presentationen ska symbolisera var den nya vårdformen, BUP Mellanvård, som de utvecklat finns. Det är stjärnor i varje ort i länet.

 

Fakta Vårdförbundspriset:

Priset delas sedan 2009 årligen ut av Vårdförbundet i samarbete med Folksam. Med priset vill Vårdförbundet särskilt uppmärksamma insatser som bidrar till att personcentera vården. Med prissumman 500 000 kronor är priset ett av Sveriges största inom vårdområdet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan