Reflektion ger bättre samarbete

Reflektion ger bättre samarbete

 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Ett strukturerat reflekterande samtal under kunnig ledning ger ett bättre samarbete. Det visar en forskningsstudie på ett vård- och omsorgsboende i Stockholmsregionen.

 

Arbetsplatsen hade haft problem med underbemanning och stress, som i sin tur ledde till samarbetssvårigheter. Forskaren Lis Bodil Karlsson och samtalsledaren Marie Söderström följde vad som hände med gruppen då den strukturerade tiden för reflektion infördes. Var tredje vecka hölls samtalen, och efter två terminer kunde de två konstatera att samarbetet i gruppen förbättrades.

 

– Eftersom relativt små insatser kan leda till att ett team kommer på fötter igen är det märkligt att inte fler arbetsgivare erbjuder möjligheten – som på lång sikt är kostnadsbesparande. Inom flera människovårdande yrken är handledning och reflektion självklart. Det är intressant, och trist, att det är så ovanligt inom de verkligt tunga vård- och omsorgsyrkena, kommenterar Lis Bodil Karlsson till tidningen Vårdfokus.

 

Läs mer i rapporten

Ett utvärderingsprojekt om lärande och reflektion i ett vård- och omsorgsboende i Stockholms län

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan