Information, interaktion och miljö. Det är tre viktiga parametrar för att barn ska känna delaktighet och trygghet inför en operation. Det visar resultaten från två studier som Carina Sjöberg, narkossjuksköterska och doktorand vid Högskolan i Halmstad, genomfört.
Så kan barns delaktighet i vården förbättras
Information, interaktion och miljö. Det är tre viktiga parametrar för att barn ska känna delaktighet och trygghet inför en operation.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Barn som får vara delaktiga i vårdbeslut blir lugnare och tryggare, vilket även påverkar återhämtningen efter en operation. Exempelvis minskar behovet av smärtlindring, men det gör också att risken för mardrömmar minskar, berättar hon.
Carina Sjöberg har intervjuat barn respektive föräldrar om hur de upplever delaktigheten både inför och efter en operation. Hon förklarar att barn vill vara delaktiga i sin vård, vad som ska hända och vad som förväntas av dem. Dessutom vill föräldrarna vara en resurs för vården, där de kan hjälpa till att förbereda barnet och hitta strategier för att hantera situationer som kan vara skrämmande. Det kan exempelvis vara att barnet får ha med sig en viss nalle, eller att föräldern sjunger en viss sång när de ska sätta en infart.
Samtidigt konstaterar hon att föräldrarna är i en väldigt utsatt situation – de ska vara ett stöd för sitt barn, samtidigt som de själva upplever stor oro och stress. Idag är det vanligast att barnen kommer in för operation samma dag, vilket gör att det blir ännu viktigare att förbereda föräldrar och barn med bra information innan. Om föräldern är lugn och trygg påverkar det barnet och vice versa.
– Informationen behöver ges vid flera olika tillfällen så att barnen blir delaktiga i vad som kommer att hända, både före och efter operationen. Barn har ofta många frågor och funderingar. En pojke som skulle opera halsmandlarna undrade om man skulle ta bort huvudet först och sen sätta tillbaks det. Även om han förstod att det inte skulle gå till på det sättet, så är det viktigt att möta barnen i deras funderingar, säger Carina Sjöberg.
Tre förbättringsområden
Information: Det som finns att läsa om narkos på webben är ofta generell information som också kan vara svår att ta till sig, därför är det viktigt att bryta ned informationen på individnivå. Att erbjuda möjlighet att komma på studiebesök och bekanta sig med miljön, prova narkosmasken eller se hur en infart sätts, är ett sätt att förbereda både barn och föräldrar på vad som kommer att hända.
Interaktion: Barn som får vara delaktiga i sin egen vård får en ökad kontroll över situationen. Föräldrar och sjukhuspersonal behöver därför sätta sig in i vad barnen tycker och känner och vara så ärliga mot barnet som möjligt.
Miljön: Operationsavdelningar upplevs som skrämmande, framför allt behöver väntrumsmiljön förbättras. Det bör finnas fler miljöer som är anpassade för barn i olika åldrar.