Sjukvårdens drönare testar att filma olycksplatser

Akutvård Med hjälp av en drönare skulle sjukvårdens larmoperatörer kunna få en bättre överblick av akuta situationer. Nu startar Västra Götalandsregionen ett unikt projekt som ska testa tekniken och möjligheterna.

Sjukvårdens drönare testar att filma olycksplatser
Patrik Segerfelt och Magnus Kristiansson med en av drönarna. Foto: Lina Strand Backman

Sedan 2021 finns det fem drönare i Västra Götaland som kan skickas ut för att leverera hjärtstartare vid plötsliga hjärtstopp.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nu ska ett pilotprojekt undersöka möjligheten att använda samma drönare även vid andra typer av akuta händelser.

Viktig information i tid

Genom att skicka ut drönare och filma en olycksplats skulle sjukvårdens larmoperatörer kunna få viktig information innan ambulans och räddningstjänst har hunnit fram, till exempel om framkomlighet och bränder.

Provfasen av projektet är redan igång. Det som framför allt studeras nu är logistik: hittar drönaren hittar till platsen som 112-samtalet har kommit från? Kommer den fram före ambulans och räddningstjänst? I så fall, hur mycket tidigare?

Unikt för vården

Streamad video eller stillbild som sänds från drönaren till larmcentralen redan de första minuterna har potential att bidra med mycket värdefull information, om till exempel olyckans exakta position, karaktär och utbredning.

Tidigare har bland annat militären använt drönare, men för vården är detta ett unikt projekt. Utvecklingsmöjligheterna är närmast oändliga, tror Patrik Segerfelt, projektledare och enhetschef på Sjukvårdens larmcentral.

– I VGR är vi världsledande inom användningsområdet drönare i sjukvården och jag tror att vi har stora möjligheter att fortsätta att vara det, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan