”Swedac och branschen gör olika tolkningar”

Vari problematiken kring SS EN 15224 ligger råder det delade meningar om, men enligt flera certifieringsorgan som Kvalitetsvård varit i kontakt med är kompetenskraven ett bekymmer.

Just nu gör Swedac och certifieringsbranschen olika tolkningar och det för inte genomslaget av standarden framåt, säger Thomas Andersson, vd för Intertek.
Thomas Andersson, vd för Intertek.

Vårdstandarden SS EN 15224 har hamnat i ett låst läge. Vari problematiken ligger råder det delade meningar om. Enligt flera certifieringsorgan som Kvalitetsvård varit i kontakt med är kompetenskraven ett bekymmer, eftersom det i princip behövs specialistkompetens inom alla åtta kompetensområden för att bli ackrediterad för hela standarden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Swedac har tuffa krav för ackreditering och det ska de ha. Men sen kanske de har lagt ribban lite väl högt, på en för detaljerad nivå. Swedacs kriterier innebär höga krav på certifieringsorganen att säkerställa tillgång till specialistkompetens inom många olika områden vid certifiering, säger Birgitta Ek-Olausson, revisor på SP.

Dessutom finns det svårigheter i avgränsningen för var en klinisk process börjar och slutar, vilket är en avgörande fråga för revision.

– Inom exempelvis akutsjukvården blir det i princip omöjligt att avgränsa. Ett sjukhus som vill certifiera sig måste kunna börja i en avgränsad pilot. Just nu gör Swedac och certifieringsbranschen olika tolkningar och det för inte genomslaget av standarden framåt, säger Thomas Andersson, vd för Intertek.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan