Unikt teamarbete formas på Karolinska

Personcentrerad vård Snabbare till rätt diagnos, färre undersökningar för barnet och mindre krångel kring vårdkontakterna. Karolinska universitetssjukhuset är först i Sverige med aerodigestiva team för barn.

Unikt teamarbete formas på Karolinska
Malin Wendt och Jan Svensson, initiativtagarna till formaliseringen av KPAT.

Barn med komplexa och samtidiga sjukdomstillstånd i luft- och magtarmkanalen är ofta allvarligt sjuka. De kan till exempel sakna en del av matstrupen eller ha förträngningar som gör det svårt att andas eller omöjligt att få i sig näring genom munnen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Många och påfrestande undersökningar

För att hjälpa barnen behöver de ofta gå igenom många och påfrestande undersökningar och behandlingar. Det kan dröja länge innan sjukvården kan fastställa diagnos. Sjukhusvistelserna kan bli långa och patient och föräldrar riskerar att bli bollade mellan olika mottagningar och avdelningar.

Detta vill nu Karolinska universitetssjukhuset komma till rätta med. Lösningen är Pediatriska Aerodigestiva Team, KPAT, som samlas kring patienten – det första av sitt slag i Sverige.

Sparar månader av tid

Genom att samarbeta kan de koordinera patientens väg genom vården bättre och minska antalet undersöknings- och behandlingstillfällen. Internationella erfarenheter pekar också på att tiden från utredningsstart till diagnos kan minska, från fem månader till bara någon vecka.

– De veckor och månader vi vinner på att snabbare få rätt diagnos betyder mycket i ett litet barns liv. Att arbeta i nära samarbete ökar också möjligheterna till forskning och utveckling, vilket ger oss möjlighet att förbättra resultaten av vården för denna patientgrupp, säger barn-Öron-Näsa–Hals kirurgen Malin Wendt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan