I den svenska sjukvården blåser förändringens vindar. Nya former och modeller av styrning lanseras liksom stora IT-projekt.
Vad händer i en förändringsprocess?
Förändringsarbete Vad krävs för att lyckas med förändringar inom sjukvården? I ett nytt projekt ska forskare titta närmare på verksamhetsutvecklarens vardag och hur de hanterar spänningarna mellan olika yrkesgrupper.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men i den här typen av utvecklingsprojekt inom vården kan det också uppstå spänningar mellan olika grupper av yrken. Läkare, sjuksköterskor, digitaliseringsexperter och HR-experter kan ha olika uppfattningar om hur verksamheten ska fungera.
Sätter verksamhetsutvecklaren under lupp
Någon som spelar en viktig roll i förändringsprocesserna är verksamhetsutvecklaren – den som ofta både ska förena och förändra yrkesgrupper i en organisation.
Den rollen är nu i fokus för ett nytt forskningsprojekt.
Genom att studera det vardagliga arbetet på en mer detaljerad nivå hoppas forskarna därmed få en djupare förståelse för hur olika yrkesgruppers verksamhetslogiker relaterar till varandra.
Öka förståelsen för förändringsarbetet
– Projektet kommer öka förståelsen för hur förändringsprocesser inom vården går till och vad de resulterar i. Vi vill bjuda in till diskussioner om hur man kan utveckla och styra svenska sjukvårdsorganisationer, säger Johan Alvehus, forskare vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Lunds universitet, som leder forskningsprojektet.
Projektet Administrativa neoprofessioner i hälso- och sjukvården: fallet verksamhetsutvecklare ska pågå i tre år. Medverkar gör även forskarna Thomas Andersson, Högskolan i Skövde och Christian Gadolin, Högskolan Väst.