AI ger säkrare svar på patologen

Bildanalys Patologavdelningen i Växjö har kommit långt med användningen av digitala verktyg. Med hjälp av digital bildanalys och AI kan de hantera vävnadsprover på ett både snabbare och mer träffsäkert sätt.

AI ger säkrare svar på patologen
Digitala bilder gör det lättare för patologen att bland annat bedöma stadium, tjocklek och djup på tumörer.

Patologavdelningen i Växjö analyserar vävnadsprover från vårdgivare i hela Kronobergs län. En stor del av arbetet handlar om att undersöka det som kan vara tumörer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Genom att använda sig av digital bildanalys i kombination med Artificiell Intelligens, har de kunnat öka både kvalitet, effektivitet och patientsäkerhet.

– Vi får in alla vävnadsprover från vårdgivare runt om i länet, så effektiva och patientsäkra processer är väldigt viktiga, säger Ingela Wilkens, biomedicinsk analytiker på patologavdelningen på centrallasarettet Växjö.

Underlättar arbetet

När proverna kommer in till patologen märks det upp och snittas i tunna skivor. Sedan tar man digitala foton av provera där patologerna kan räkna och mäta direkt i bilden.

Fördelarna med digitaliseringen är många. Digitala bilder gör det lättare för patologen att bland annat bedöma stadium, tjocklek och djup på tumörer.

Att ha bilderna digitalt förenklar dessutom arbetet i att välja behandling då bilderna enkelt kan delas till andra professioner. Dessutom är det lättare att jämföra nya och tidigare prover med varandra.

AI gör beräkningarna

Genom att använda sig av en speciell färgning av proverna ger positiva celler en annan färg än negativa. Det gör att patologen kan använda sig av AI för att räkna dem och få ett tydligt svar i procent.

– Istället för att använda mikroskop, bara se små delar av provet åt gången och räkna manuellt, kan vi få en högkvalitativ överblick och hjälp av datorn att räkna de positiva cellerna, säger Kitti Brinyiczki, överläkare på patologavdelningen på centrallasarettet Växjö.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan