Patologavdelningen i Växjö analyserar vävnadsprover från vårdgivare i hela Kronobergs län. En stor del av arbetet handlar om att undersöka det som kan vara tumörer.
AI ger säkrare svar på patologen
Bildanalys Patologavdelningen i Växjö har kommit långt med användningen av digitala verktyg. Med hjälp av digital bildanalys och AI kan de hantera vävnadsprover på ett både snabbare och mer träffsäkert sätt.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Genom att använda sig av digital bildanalys i kombination med Artificiell Intelligens, har de kunnat öka både kvalitet, effektivitet och patientsäkerhet.
– Vi får in alla vävnadsprover från vårdgivare runt om i länet, så effektiva och patientsäkra processer är väldigt viktiga, säger Ingela Wilkens, biomedicinsk analytiker på patologavdelningen på centrallasarettet Växjö.
Underlättar arbetet
När proverna kommer in till patologen märks det upp och snittas i tunna skivor. Sedan tar man digitala foton av provera där patologerna kan räkna och mäta direkt i bilden.
Fördelarna med digitaliseringen är många. Digitala bilder gör det lättare för patologen att bland annat bedöma stadium, tjocklek och djup på tumörer.
Att ha bilderna digitalt förenklar dessutom arbetet i att välja behandling då bilderna enkelt kan delas till andra professioner. Dessutom är det lättare att jämföra nya och tidigare prover med varandra.
AI gör beräkningarna
Genom att använda sig av en speciell färgning av proverna ger positiva celler en annan färg än negativa. Det gör att patologen kan använda sig av AI för att räkna dem och få ett tydligt svar i procent.
– Istället för att använda mikroskop, bara se små delar av provet åt gången och räkna manuellt, kan vi få en högkvalitativ överblick och hjälp av datorn att räkna de positiva cellerna, säger Kitti Brinyiczki, överläkare på patologavdelningen på centrallasarettet Växjö.