Bättre aptit när patienten själv kan påverka måltiden

Patientmedverkan När patienten själv får välja sjukhusmaten får de i sig mer mer näring och kalorier. Det visar resultaten från ett pilotprojekt i Skåne där man testat ett nytt koncept för sjukhusmaten.

Bättre aptit när patienten själv kan påverka måltiden
– Det är viktigt att vården styrs utifrån patientens behov och inte tvärtom, säger Monia Sjöberg på Skånes universitetssjukhus.

Maten är en viktig del av hälsan och tillfrisknandet när man ligger på sjukhus. I Region Skåne har man därför testat ett nytt måltidskoncept som bygger på större flexibilitet och valfrihet för patienterna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Konceptet innebär att patienterna får fler maträtter och mellanmål att välja på varje dag och att de kan äta på tider som passar dem själva.

Mer näring och protein

Resultaten från studien visar att detta inte bara har gett nöjdare patienter. Undersökningar från de fem avdelningar som deltagit i pilotprojektet visar att patienter fått i sig 20 procent mer näring och protein än tidigare.

Patienten väljer fritt från en fast meny med 12 maträtter och ett antal smårätter.

På medicinavdelning 2 på Sus Malmö har man arbetat ett par månader med konceptet. Här märker man att patienterna äter mer och därmed får i sig mer näring.

– Skillnaden är framförallt valfriheten. Patienten blir mer delaktig och kan välja den rätt de vill ha. De kan också anpassa tiden när de äter. Man behöver inte äta klockan 12 om man inte vill. Det är viktigt att vården styrs utifrån patientens behov och inte tvärtom, säger Monia Sjöberg, undersköterska på Medicinavdelning 2 på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö.

Det finns flera olika alternativ med fisk, kött, fläsk och vegetariskt. 

Fler följer efter

Konceptet innebär att patienten väljer fritt från en fast meny med 12 maträtter och ett antal smårätter. Maträtterna tillagas av kockar i Region Skånes egna kök och levereras till avdelningarna i portionsförpackningar där de värms i förprogrammerade mikrovågsugnar.

Nu ska konceptet skalas upp så att fler sjukhus i Skåne kan dra igång. Planen är att merparten av patienterna i Region Skåne ska få mat enligt det nya konceptet 2025.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan