Frigör tid med stöd av farmaceuter

Bemanning Avdelning 19 på centrallasarettet i Växjö har testat att ta hjälp av farmaceuter för att förbereda mediciner, med lyckat resultat. Nu kan sjuksköterskorna använda sin kompetens där den behövs bäst.

Frigör tid med stöd av farmaceuter
Farmaceut och sjuksköterska förbereder utdelning av mediciner. Foto: Region Kronoberg

Rätt kompetens till rätt uppgifter. Det är tanken bakom den förändring som Avdelning 19 på centrallasarettet i Växjö infört.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Sedan ett par månader tillbaka ger farmaceuter stöd i förberedelserna av medicinerna ute på avdelningen.

– Vårt mål är att frigöra tid för sjuksköterskorna, att skapa utrymme för dem att hinna uppgifter de inte hunnit tidigare, berättar Stina Bergkvist, avdelningschef på avdelning 19, i en artikel på Region Kronobergs webbsajt.

Frigör tid för sköterskor

Stödet innebär att det är farmaceuten, och inte avdelningens sjuksköterskor, som förbereder dosering av medicinen till varje patient. Därmed frigörs den tiden för sjuksköterskorna.

Personalen är nöjda med farmaceutstödet. Foto: Region Kronoberg

Resultaten börjar redan synas: sjuksköterskor upplever att de får tid över till annat och vill inte gå tillbaka till hur det var tidigare.

Sjuksköterskorna på avdelningen konstaterar att de bland annat hinner förbereda sig mer innan ronden och även vara med mer i omvårdnaden av patienten.

Fler vill haka på

Förändringen har väckt intresse och flera andra verksamheter vill ha ett liknande stöd. Läkemedelsenheten, som farmaceuterna tillhör, ser nu över hur de kan möta behoven i framtiden.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan