Gipstekniker avlastar på akuten

Kompetensutveckling Bättre för patienterna och utvecklande för medarbetarna. I Sundsvall har akutmottagningen satsat på att vidareutbilda undersköterskor till gipstekniker. “Det är det bästa som hänt mig” säger Eva Nordmark.

Gipstekniker avlastar på akuten
Med en gipstekniker i teamet kan patienten få hjälp snabbare, det blir ett mycket bättre flöde, konstaterar Ena Nordmark.

Eva Nordmark är undersköterska och arbetar som gipstekniker på akutmottagningen i Sundsvall. Som gipstekniker kan hon avlasta läkarens arbete genom att bland annat skicka hand- och fotremisser och lägga specialgipsförband.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Patienter med misstänkt lätt fraktur eller gipsproblem kan få hjälp av en gipstekniker på kvällar, nätter och helger när läkare inte finns på plats.

– Med en gipstekniker i teamet kan patienten få hjälp snabbare, det blir ett mycket bättre flöde, konstaterar hon.

Utbildningen gipsteknik är på 22,5 högskolepoäng och finns på medicinska fakulteten i Lund. Förutom remisser kan Eva Nordmark sätta ortroser på armar och knän, sätta gipsförband i samband med operationsingrepp på akuten och assistera läkare vid felställda frakturer som behöver dras till rätta.

Håller i utbildningar

Patienter med misstänkt lätt fraktur eller gipsproblem kan dessutom få hjälp direkt av en gipstekniker på kvällar, nätter och helger när läkare inte finns på plats.

Dessutom håller hon i interna utbildningar och workshops i bland annat gipsteknik och utvecklingen av nya gipsmaterial.

– Innan trodde jag aldrig att jag skulle vilja utbilda andra, men det är en av de roligaste delarna med mitt arbete idag, berättar Eva Nordmark.

Förkärlek för brutna ben

Det är nu nio år sedan som hon och en kollega lyfte önskemålet om att få vidareutbilda sig inom gipsteknik. Hon hade fått upp ögonen för utbildningen i Lund som riktade sig till undersköterskor och såg detta som en möjlighet att vässa sin kompetens på området.

– Jag har tidigare jobbat på ortopeden och operation och har kanske en förkärlek för brutna ben, jag tycker det är roligt och intressant, berättar hon.

Möjlighet till karriär

Idag är de sju gipstekniker på akutmottagningen och Eva Nordmark tycker att det är värdefullt att verksamheten ser värdet i att satsa på kompetensutveckling. Förutom gipstekniker har undersköterskor även möjlighet att gå specialistutbildning i akutsjukvård och barnsjukvård på akutmottagningen i Sundsvall.

– Som undersköterska finns det egentligen få möjligheter att göra karriär, om man inte vill vidareutbilda sig till sjuksköterska. För mig var det här det bästa som hänt mig. Mitt jobb har blivit så mycket roligare. Jag kan mer inom ortopedi, har fått en bättre grund att stå på och ett helt annat ansvar, berättar hon.

Exempel på arbetsuppgifter som gipstekniker:

  • Handleda och undervisa personal och studerande i gipsteknik
  • Genomföra intern fortbildning.
  • Utveckla gipsteknik och gipsmaterial.
  • Utbildning i gipsteknik för AT/ST-läkare
Hämtar fler artiklar
Till startsidan