Drygt tre av fyra svenskar, 77 procent, kan tänka sig att omskola eller vidareutbilda sig till ett bristyrke för att lättare få jobb i framtiden. Det visar arbetslivspanelen Work Life från Manpowergroup.
Vårdjobben är minst attraktiva bland bristyrkena
Utbildning När svenskarna väljer vilka bristyrken de är öppna för att vidareutbilda sig till är det inte vårdyrken som lockar mest. Endast fem procent kan tänka sig att skola om sig till undersköterska, specialistsjuksköterska eller barnmorska.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Vården lockar inte
Men det gäller inte alla bristyrken. Trots att Arbetsförmedlingen lyfter fram flera vårdjobb på sin sammanställning över framtida bristyrken är det få av de svenskar som kan tänka sig att omskola sig inom dessa yrken.
Så här stor andel kan tänka sig att vidareutbilda eller omskola sig inom vården:
- Barnmorska: 5 procent
- Undersköterska: 5 procent
- Specialistsjuksköterska: 5 procent
- Specialistläkare: 4 procent
- Arbetsterapeut: 11 procent
Hantverkaryrken står något högre i kurs. Knappt var tionde är öppen för att omskola sig till ett jobb som snickare, målare eller svetsare.
Smart att välja ett bristyrke
– Lågkonjunkturen kan leda till att det blir ännu svårare att få jobb om du saknar rätt kompetens. Att utgå från framtida bristyrken när du väljer utbildning är ett klokt sätt att öka chanserna till ett bra arbetsliv, och då ser yrken inom vård-, it- och hantverkarbranschen ut att vara bra val, säger Mikael Jansson, vd på Manpowergroup.
Överst på listan över bristyrken står däremot jobb inom it-branschen. Drygt var femte svarande uppger att de kan tänka sig att omskola eller vidareutbilda sig till mjukvaru- eller systemutvecklare. Nästan lika många, 21 procent kan tänka sig att utbilda sig till systemanalytiker eller it-arkitekt.
Drygt 2000 svarade
Demoskop har genomfört undersökningen på uppdrag av Manpowergroup under februari 2023. Den omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 409 personer har svarat på undersökningen.