Fler karriärvägar bidrar till sjukvårdens utveckling

Karriär För fem år sedan införde Sahlgrenska Universitetssjukhuset nya karriärvägar för forskande vårdpersonal. Den som fullföljer hela den akademiska karriärvägen på sjukhuset kan få totalt 19 000 kronor i lönepåslag.

Fler karriärvägar bidrar till sjukvårdens utveckling
När fler medarbetare forskar nära patienterna kan goda resultat snabbare integreras i vården. Foto: Adobe Stock

Sedan Sahlgrenska Universitetssjukhuset införde nya karriärvägar för forskande vårdpersonal kan över 200 medarbetare nu titulera sig exempelvis översjuksköterska, överbarnmorska och överfysioterapeut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Titeln i sig medför en löneökning men framför allt innebär utnämningarna ett nytt uppdrag och mandat utifrån den aktuella kompetensnivån.

Snabbare från forskning till praktik

För sjukhuset innebär detta också stora möjligheter. När fler medarbetare forskar nära patienterna kan goda resultat snabbare integreras i vården.

Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Sahlgrenska Akademin

– På ett universitetssjukhus är det här en viktig del i en attraktiv arbetsplats och möjligheten till karriärutveckling men satsningen på medarbetare som forskar är också avgörande för utvecklingen av sjukvården i stort. Att vi är på rätt väg i våra satsningar visar sig också i att andra universitetssjukhus nu väljer att införa liknande modeller, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mer pengar i plånboken

Medarbetare som fått en överprofessionsutnämning och sedan går vidare och bli docenter kan även bli nominerade till en universitetssjukhusöverprofession. Den här möjligheten är Sahlgrenska Universitetssjukhuset först i landet med, både när det gäller läkare och akademiska vårdyrken.

Karriärsatsningen innebär också mer pengar i plånboken. Den som fullföljer hela den akademiska karriärvägen på sjukhuset kan få totalt 19 000 kronor i lönepåslag:

  • Lönehöjning med 4 500 kronor för medarbetare som disputerar.
  • Lönehöjning med 7 500 kronor för de som blir docenter.
  • Den som blir utnämnd till överprofession, som överläkare eller överbarnmorska, får ett lönepåslag med 5 000 kronor.
  • För en universitetssjukhusöverprofession tillkommer ytterligare 2 000 kronor.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan