Här kommer röntgen hem till patienten

Nära vård Tryggare, effektivare och bättre för både patienter och personal. Nu växer intresset för Sahlgrenskas projekt med mobil röntgen.

Här kommer röntgen hem till patienten
Tony Jurkiewicz, röntgensjuksköterska och projektledare samt Sofia Sundberg, röntgensjuksköterska, visar den 3,5 kilo lätta röntgenkameran som det mobila röntgenteamet använder sig av. Foto: Johanna Ewalds St Michaels

Vid misstänkt höftfraktur behöver en patient röntgas. Det kan innebära både transporter och lång väntan. Så varför inte ta röntgen till patienten?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det är idén bakom projektet ”Personcentrerad mobil röntgen” vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Projektet har varit igång sedan i höstas och man ser redan stora fördelar.

Tryggt för patienten

– Vi började med att ansluta våra demensboenden och där ser vi jättevinster. För dementa är det otryggt att träffa många olika personer. När röntgen sker i hemmet kan van personal vara med och även följa med patienten in till sjukhus om det skulle behövas, säger Lars-Göran Lind, enhetschef vid Sjuksköterskeenheten på Härryda kommun.

Men vinsten är större än så. I de fall patienten har en fraktur, löser ambulanssjukvården en direktinläggning på vårdavdelning. Personal från boendet behöver därmed inte följa med in, vilket var nödvändigt tidigare.

– Jag hoppas att den här modellen ska bli standard i vår kommun, säger Lars-Göran Lind.

Röntgen kommer till patienten

Mobil röntgen innebär alltså att det mobila röntgenteamet rycker ut till ett boende när en person ramlar och skadar sig. Patienten röntgas därefter på plats i sitt hem. Bilderna skickas med hjälp av mobilt bredband till radiolog på Mölndals sjukhus för konsultation.

När en fraktur är konstaterad, skickar man patienten direkt in till vårdavdelningen på sjukhuset. Om patienten däremot inte har en fraktur, kan hen stanna kvar i eget boende med en fortsatt god och nära vård.

Intresset är stort

I dagsläget är totalt 21 vård- och omsorgsboenden inkluderade i projektet. Men flera regioner med stora ytor av glesbygd har också visat intresse för den mobila röntgenmodellen.

På sikt arbetar man för att kunna implementera AI, artificiell intelligens, för att ställa diagnos i samband med mobil röntgen. Ytterligare ett sätt att ge patienten effektiv vård på plats.

Om projektet: Personcentrerad mobil röntgen

Projektet finansieras med medel från Innovationsfonden i Västra Götalandsregionen och drivs i samarbete mellan vårdcentraler, kommunal hälso- och sjukvård, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, FujiFilm, Västra Götalandsregionens IT-avdelning, PICTA vid Lindholmen Science Park och Högskolan i Borås.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan