Mobila team ger specialistvård i hemmet

Mobila team Skånes universitetssjukhus vill utmana tankesättet att vård alltid måste ske på ett sjukhus. Nu testar de en ny modell för specialistvård i hemmet.

Mobila team ger specialistvård i hemmet
Det mobila sjukhusteamet från Skånes universitetssjukhus ger vård i hemmet Foto: Bitte Zetterman, Region Skåne.

Vård i det egna hemmet är en vårdform som gynnar både patienter och sjukvården. Nu vill Skånes universitetssjukhus testa en modell där personer som behöver specialistvård får det i hemmet istället på sjukhuset.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Specialistvård i hemmet

Modellen innebär att patienten kan bo och leva hemma och att ett mobilt sjukhusteam kommer hem för att ge läkemedel, göra bedömningar, genomföra undersökningar, ta blodprover eller utföra andra åtgärder.

Patienten får dessutom tillgång till utrustning för ta värden och kommunicera med sjukvården. De patienter som är aktuella för hemsjukvård måste därför orka med att göra vissa saker själv i det egna hemmet och ta vissa värden själv, så som blodtryck och temperatur.

Värdena rapporteras in digitalt till sjukvården via en läsplatta. Med den kan patienten också chatta och ha videosamtal med vårdpersonalen.

Utmanar gamla tankesätt

Modellen har har precis startat som ett pilotprojekt inom Malmö stads geografiska område. Tanken är att konceptet ska kunna spridas till alla delar av Skåne.

– Vi vill utmana tankesättet att patienter i behov av sjukhusvård alltid ska vårdas på ett sjukhus. Vi flyttar vården närmare patienten så de får vård där de mår som bäst och har bäst möjlighet till återhämtning, säger Oskar Hammar som är verksamhetschef och ordförande i projektets styrgrupp.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan