Interaktiv bilderbok spränger språkgränserna

I november 2013 utsågs Comic Health till vinnare av Sveapriset för sin idé om att underlätta kommunikation över språk- och kulturgränser. Idén har nu blivit verklighet.

Interaktiv bilderbok spränger språkgränserna

I november 2013 utsågs Comic Health till vinnare av Sveapriset för sin idé om att underlätta kommunikation över språk- och kulturgränser. Idén har nu blivit verklighet och resulterat i två produkter, en för vårdprocessen för barn och vuxna med diabetes och en riktad till kvinnor med konstaterade cellförändringar på livmodershalstappen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Comic Health kan beskrivas som en interaktiv pekbok med ett mediebibliotek som kan användas som ett hjälpmedel för att på olika språk förklara och ge patienten kunskap om sin vård. Den kan användas i kallelser till läkarbesök, i själva vårdmötet, i väntrummet eller som ett sätt att förbereda patienterna inför nästa vårdbesök.

Totalt innehåller den 200 texter på 10 olika språk, över 300 illustrationer i omkring 80 olika kvalitetssäkrade bildspel. Vägarna in i mediebiblioteket är många och patienten kan ta del av den information de behöver på läsplattor, mobil eller dator via både QR-koder och webblänkar.

Idébärarna Elin Woksepp Åleheim och Robin Liendeborg ansökte till Sveapriset i samverkan med utvecklingschefen Ida Wernered vid Angereds Närsjukhus i Västra Götalandsregionen. Priset har gjort det möjligt att utveckla idén genom ett projekt som fått finansiellt stöd av Vinnova, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen. De har bland annat undersökt hur produkten kan komma till nytta, både ur patientens och sjukvårdens perspektiv. Har det gjort det lättare för patienterna att förstå informationen, kommer de på fler besök och har det förbättrat patientsäkerheten?

Projektet är under avslutning och en mängd aktiviteter planeras för att sprida resultatet.

– Projektet har visat på att det funkar väldigt bra, både patienter och vårdpersonal upplever att det har varit ett bra stöd i vårdprocessen, säger Elin Woksepp Åleheim.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan