Kapade köerna – trots pandemin

Vårdköer Med en ny metod för operation har ögonmottagningen i Gävleborg kapat väntetiderna för skelning med månader. Det nya sättet att operera är på många sätt en direkt effekt av pandemin.

Kapade köerna – trots pandemin
Per Karlsson, överläkare på ögonmottagningen. Foto: Region Gävleborg

Region Gävleborg har genom olika åtgärder lyckats bäst i landet med att minska väntetiderna till vården. I höstas fick de totalt 46 miljoner i ersättning via den så kallade ”kömiljarden”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

En av alla de åtgärder som bidragit till kortare väntetid på operation har gjorts inom ögonsjukvården. Genom att utföra enklare operationer mot skelning med lokalbedövning i stället för under narkos kan fler än dubbelt så många patienter få behandling per månad.

Effekt av pandemin

Förändringen är på sätt och vis en effekt av pandemin.

När personal från anestesin flyttades till intensivvården under pandemin blev det nämligen i princip stopp för operation av patienter med skelning. Per Karlsson, överläkare på ögonmottagningen på Gävle sjukhus, hade då en lösning på den växande vårdkön.

– Eftersom jag tidigare hade opererat skelande patienter med lokalbedövning på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg så föreslog jag att vi skulle göra detsamma här, berättar Per Karlsson i en artikel på Region Gävleborgs webbsajt.

Har kortat vårdköerna

Under våren 2020 började de operera med lokalbedövning på egen operationssal och med egen personal. Till en början gjorde de tre operationer i månaden. Detta har gradvis ökat och våren 2022 är teamet uppe i tio skelningsoperationer med lokalbedövning i månaden.

Tidigare kunde en patient få vänta över ett år på den här operationen. Nu är väntetiden nere i två till tre månader.

– De flesta patienter tycker också det skönt att slippa narkosen och illamåendet efteråt. De kan oftast gå hem inom en timme efter ingreppet och läkningen går fortare. Men operationer som inbegriper många ögonmuskler måste fortfarande göras under narkos.

Använder inga sprutor

Även sättet man utför lokalbedövningen på inför ingreppet är nytt.

– Vi använder inga sprutor utan ger istället en smärtstillande tablett och bedövande droppar i ögat. Många har tidigare ansett det osannolikt att det ska fungera, men vi har utvecklat en god fingertoppskänsla för metoden och kan erbjuda en bra behandling. Det kändes fantastiskt när vi fick ta hand om en 90-årig kvinna som led av dubbelseende men kunde bli botad ganska enkelt och få en högre livskvalitet, berättar Per Karlsson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan