Kraftsamling för att möta sjuksköterskebristen

Karriär Bredare specialistutbildning, större möjligheter att kombinera tjänster och ett mer hållbart arbetsupplägg för sjuksköterskor. Det är tre konkreta förslag för att möta bristen på sjuksköterskor som aktörer i Västra Götaland nu jobbar vidare med.

Kraftsamling för att möta sjuksköterskebristen
– Vi måste tänka i nya banor, säger Åse Boman, Högskolan Väst. Foto: Högskolan Väst

Den demografiska utvecklingen i Sverige pekar på ett problematiskt framtidsscenario: Allt färre personer ska ta hand om allt fler äldre.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Varje år examineras cirka 800 nya sjuksköterskor i Västra Götaland. Men det räcker inte för att möta bristen på sjuksköterskor.

– Lösningen är inte att enbart utbilda fler sjuksköterskor. Vi måste tänka i nya banor och göra flera olika insatser som stärker och utvecklar sjuksköterskans yrkesroll, säger Åse Boman, prefekt Institutionen för Hälsovetenskap, Högskolan Väst.

Bjöd in till idémöte

Hon konstaterar att det är många aktörer som brottas med samma utmaningar. Tidigare i maj bjöd hon därför in till ett idémöte där vårdparter i Västra Götaland, kommunerna i Fyrbodal och Högskolan Väst samlades för att diskutera hur de kan samarbeta kring den här utmaningen.

– Det blev ett positivt möte med konstruktiva diskussioner kring dagens utmaningar och hur vi kan arbeta vidare med några viktiga frågor, säger Åse Boman.

Tre konkreta insatser

Diskussionerna landade i att samarbetet till en början ska fokusera på tre insatser:

  1. Utveckla en ny bredare specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning på nära vård.
  2. Skapa bättre förutsättningar för sjuksköterskor att kombinera tjänster, exempelvis att arbeta både inom vården och som lärare för sjuksköterskestudenter.
  3. Utveckla sjuksköterskans yrkesroll så att den blir mer hållbar.

– Jag är övertygad om att vi kan åstadkomma bättre lösningar tillsammans. Nu är samarbetet igång och det blir spännande att se vad som kommer ut av detta, säger Åse Boman.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan