Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten står bakom satsningen på den nya forskarskolan som startar i början av nästa år.
Ny forskarskola utforskar lösningar för Nära vård
Nära vård Nu startar ytterligare en forskarskola inom Nära vård, denna gång i Norrbotten. Åtta doktorander ska utforska frågor som blir pusselbitar i lösningen på dagens utmaningar och framtidens vård.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Demografi som liknar Japan
Doktoranderna ska bidra till det nationella omställningsarbetet för Nära vård som i grunden handlar om den demografiska utmaningen – att allt färre ska klara av att vårda fler äldre.
– Norrbotten har en demografi som liknar Japans med en åldrande befolkning. Just därför behöver vi i vår region vara ledande i omställningen. Hur ska vi klara välfärdsuppdraget? Vi behöver finna nya lösningar. Det är där forskningen kommer att bidra med sin del, i ett pussel där varje bit är värdefull, säger Karin Zingmark, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.
Samarbete mellan regionen och universitetet
Forskarskolan kommer att ha sin bas vid Institutionen för hälsa, lärande och teknik vid Luleå tekniska universitet.
Förutom de åtta doktoranderna innebär forskarskolan ett utvecklat samarbete mellan Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet med en gemensam forskningsmiljö.
Omställningen till Nära vård är en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Det innebär ett förändrat arbetssätt med fokus på personen. Insatserna ska samordnas och anpassas utifrån individens behov och förutsättningar, med primärvården som nav.