Nya utvecklingsavdelningar planeras på Akademiska

Utvecklingsarbete Nu går Akademiska sjukhuset i Uppsala vidare med konceptet kirurgiska utvecklingsavdelningar och öppnar två nya avdelningar.

Nya utvecklingsavdelningar planeras på Akademiska

Målen för utvecklingsavdelningar är teambaserad och personcentrerad vård och att pröva förändrade arbetssätt. Kvalitetsvård har tidigare besökt den första kirurgiska utvecklingsavdelningen, där man under ledning av Patrik Bodeby bland annat har arbetat med daglig styrning och provat en annorlunda schemaläggning. Nu har resultaten utvärderats och sjukhuset satsar vidare på modellen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Resultaten visar att den kirurgiska utvecklingsavdelningen har lägre sjukskrivningar, mindre personalomsättning och lägre kostnader för övertid för sjuksköterskor jämfört med övriga kirurgiska vårdavdelningar, säger Marianne van Rooijen, tf sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Patientenkäter visar att patienter som vårdats på den kirurgiska utvecklingsavdelningen upplever sig vara mer delaktiga, välinformerade och bättre bemötta jämfört med övriga kirurgiska vårdavdelningar.

I vår kommer en vårdavdelning inom geriatriken och en inom specialmedicin att följa efter som nya utvecklingsavdelningar, med viss reservation för att corona fortfarande kan sätta käppar i hjulet för planen.

Läs Kvalitetsvårds tidigare artiklar om utvecklingsavdelningen från 2018 och 2019 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan