Öka din självmedkänsla – och lär dig tackla stress och obehag

Stress Ständig stress, höga krav och brist på resurser – så ser arbetsvardagen ut för många idag. Men det går att skapa ett arbetsliv där människor både mår bra och presterar på en hög nivå. Det konstaterar psykologen Sofia Viotti, aktuell med boken Självmedkänsla på jobbet.

Öka din självmedkänsla – och lär dig tackla stress och obehag
Screenshot

I en stressig arbetsdag är det lätt att ignorera sina egna behov. Man pressar sig lite extra för att hinna med, hoppar över rasten och ger sig själv aldrig tid att reflektera, känna efter eller hämta andan. Vilket skapar ännu mer stress.

Samtidigt finns det stor kunskap idag om hur kroppen och hjärnan fungerar. Vi vet hur kroppen påverkas av stress och har hört alla tips om återhämtning och stresshantering. Varför är det ändå så svårt att göra en förändring?

– Ofta när vi pratar om stress och stresshantering kommer det i form av enkla tips och råd. Men för att få till en långsiktig förändring behöver vi praktisk träning, vi behöver påminna oss om det dagligen och inse att det är lika viktigt att må bra som att prestera bra samt att välmående är en förutsättning för att kunna prestera på en bra nivå, konstaterar psykologen Sofia Viotti.

Dålig kontakt med sin kropp

Detta är något som hon vill råda bot på. Med boken Självmedkänsla på jobbet – för dig som tröttnat på stress, press och otrygghet vill hon väcka nyfikenhet kring begreppet självmedkänsla – och visa hur man själv kan bli bättre på att ge sig själv av det i sin arbetsvardag.

– Tyvärr har många dålig kontakt med sin kropp och sina känslor – speciellt på jobbet där vi förväntas fungera logiskt och inte lyssna in våra behov. Men vi gör ofta ett bättre jobb när vi tar hand om oss, poängterar hon.

Vad är då självmedkänsla? Sofia Viotti beskriver det som ett ”förhållningssätt där vi har fokus på att ta hand om och hjälpa oss själva”. Att vara självmedkännande på jobbet kan handla om att ha metoder för att reglera stress och obehagskänslor, att se till att ta tid för återhämtning, men även kunna sätta gränser och säga ifrån när det behövs.

– Vi är som vår egen stöttande mentor som ser till att vi både kan må bra och prestera bra på jobbet, förklarar hon.

Öva sig på att lyssna

En viktig nyckel för att reglera stress och obehagskänslor är att öva upp sig själv på att lyssna på kroppen och sina känslor. Sofia Viotti tipsar om att börja med ett litet första steg. Stanna upp och kolla av, hur mår du nu? Hur känns det i kroppen? Och vad behöver du, vad skulle vara hjälpsamt just nu?

– Självmedkänsla är inget vi har eller inte har – det är något vi väljer att göra. Träna dig på att bli medveten om dina känslor och fråga dig vad de säger om dina behov. Det kan vara ett steg för att börja göra ett skifte, säger hon.

Ett annat tips är att sänka tempot. När vi har mycket att göra är det frestande att också öka tempot och göra flera saker samtidigt – vilket ökar stress. Men faktum är att medarbetare som mår bra, är lugna och trygga också presterar bättre.

– När du är stressad, prova att göra saker långsammare istället. Sänkt tempot, gå och prata långsammare. När vi växlar upp och försöker göra saker snabbare blir vi trötta, får stressymptom i kroppen och risken för att göra fel ökar, konstaterar Sofia Viotti.

Påverkar prestationer på jobbet

Som chef är det också viktigt att vara medveten om hur stress och brist på återhämtning påverkar både mående och prestationer. Det handlar både om att undvika att skapa situationer som blir stressande för medarbetarna, men även om att se till att medarbetarna får tid för återhämtning och att se till att det finns goda förutsättningar för att göra ett bra jobb.

Att vara en trygg chef innebär också att man inte lämnar sina medarbetare att själva hantera situationer där de ställs inför orimliga val.

– Ditt jobb som chef är att hjälpa dina medarbetare, att ge dem stöttning och se till att de har en trygg arbetsmiljö. När medarbetare ställs inför stress och press innebär det en enorm skillnad om det finns ett tryggt ledarskap – eller om ledarskapet viker undan.

Kör inte över dina behov

Boken innehåller många exempel och praktiska tips på hur man kan öva upp sin självmedkänsla och komma i kontakt med sina känslor och behov.

I boken beskriver Sofia Viotti bland annat hur vi kan lära oss bryta ohjälpsamma beteenden, vilka hinder som står i vägen när vi försöker reglera stress och hur vi kan ge oss själva mer utrymme för återhämtning.

– Jag hoppas att boken ger läsaren en aha-upplevelse, att fler inser att det går att ha en arbetsvardag där man tar hand om sig och inte hela tiden pressar sig och kör över sina egna behov. Och att man blir nyfiken och intresserad av att själv prova, säger Sofia Viotti.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan