”Omständigheterna tvingade oss att arbeta på ett annat sätt”

Äldrevård Ett nytt samarbete mellan äldreteamet och akutmottagningen i Sollefteå har minskat behovet av inläggningar – och sparat drygt en halv miljon kronor. Allt började av en ren tillfällighet.

”Omständigheterna tvingade oss att arbeta på ett annat sätt”
Stina Holmberg och Linda Eriksson jobbar i Älsa-teamet i Sollefteå. Foto: Region Västernorrland

Sedan förra sommaren har det så kallade Älsa-teamet i Sollefteå samarbetat med sjukhusets akutmottagning. Tanken är att återkommande multisjuka patienter med behov av tillfälliga insatser i hemmet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nu kan de se resultatet. Samarbetet har lett till färre onödiga sjukhusinläggningar. Desstuom har regionen sparat en halv miljon kronor i lägre vårdkostnad.

Började av en tillfällighet

Via Älsa-teamet kan äldre med sammansatta vårdbehov få hjälp i hemmet av specialistläkare och sjuksköterskor. Det kan vara patienter med många kroniska diagnoser, sammansatta vårdbehov och upprepade vårdtillfällen inneliggande på sjukhus.

När Älsa-teamet i Sollefteå under förra sommaren tappade sin ordinarie geriatriker inledde man ett samarbete med sjukhusets akutmottagning.

Patienter som återväder till sjukhuset frekvent får en bedömning av Älsa-teamets sjuksköterskor. De patienter som är för sjuka för att släppas helt, men för friska för att behöva en vårdplats kan därmed få tillfälliga insatser av Älsa-teamets specialistläkare och -sjuksköterskor i hemmet.

Vårdtiden har minskat

Med hjälp av Älsa-teamet fick 24 patienter vård i hemmet i stället för att läggas in på sjukhus under perioden juni till december 2023.

Beräknat på en medelvårdtid på 4,3 dagar (medelvårdtiden för 2023) har insatserna därmed inneburit en besparing för regionen på cirka 545 000 kronor.

– Omständigheterna ”tvingade” oss att arbeta på ett annat sätt. Men det gjorde också att vi upptäckte en grupp multisjuka yngre som genom vår hjälp i hemmet kan få en bättre livskvalitet samtidigt som det innebär en besparing för vården, säger Emma Lassen Molander, enhetschef vid medicinkliniken och akutmottagningen vid sjukhuset i Sollefteå i en intervju på regionens webbsajt.

Arbetssätt som fortsätter

Sedan januari i år är teamet återigen fullbemannade med två sjuksköterskor och en läkare på 50 procent. De har därmed kunnat återgå till sina ordinarie arbetssätt. Men därutöver fortsätter teamet även att arbeta med dessa mer tillfälliga insatser.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan