Till Garnis rehabcenter kommer patienter från hela Norrbotten. Eftersom avstånden är långa har man tidigare haft ett upplägg med intensiva träningsveckor där patienterna är på plats i Boden.
Pandemin öppnade dörren för digital smärtrehab
Förbättringsarbete Smärtrehab på distans fanns inte på kartan innan pandemin. Idag är det en självklarhet för Garmis rehabcenter i Boden. "Pandemin öppnade ögonen för nya möjligheter" konstaterar arbetsterapeuten Magdalena Norlin.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Konkret innebar det fyra dagars träning per vecka under en tvåveckorsperiod, några veckors träning hemma och därefter ytterligare två träningsveckor på plats.
Nytänk under pandemin
Men pandemin innebar att man behövde tänka om kring upplägget.
– Vi ställde in fram till hösten 2020 då vi kunde börja ta emot patienter igen, men redan i november blev det stopp igen. Då började vi med rehabilitering på distans, berättar Susanne Andersson, enhetschef på Garnis rehabcenter i en artikel på Region Norrbottens webbsajt.
Större eget ansvar
Den nya digitala rehabträningen innebär att programmet för smärtrehabilitering nu sprids ut på åtta veckor, där merparten sker på distans.
Fördelarna är många. Förutom den uppenbara, att patienten inte längre behöver resa och vara på plats i Boden långa perioder, har distansträningen inneburit att patienterna får ett större eget ansvar för sin träning. Dessutom är det lättare att vara med, även om man exempelvis är förkyld.
– Det är väldigt intensivt att köra åtta dagar som vi gjorde tidigare, även om det var uppehåll under helgen. Nu kör vi mer likartat som övriga landet, säger Magdalena Norin som är arbetsterapeut på Garnis rehabcenter.
Lättare att delta
Det har heller inte varit några avhopp från grupperna, som det kunde vara tidigare och det är nästan ingen som tackat nej. Tidigare var det visas som tackade nej, eftersom det är svårt att få in två veckor i sina scheman på grund av jobb, familj och annat.
Att inte ha patienter på plats hela tiden ger också en bättre arbetsbelastning för personalen. Det skapar mer utrymme mellan mötena för eftertanke och bearbetning.
Färre dagar på plats
Utifrån den feedback som patienterna gett på det digitala programmen under pandemin har nu ett helt nytt upplägg arbetats fram.
Det nya hybridprogrammet består av lika många dagar som tidigare, men är numera fördelat på två dagar i veckan under åtta veckors tid. Tre av de veckorna, sammanlagt sex dagar, kommer patienterna till Garnis. Övriga tio dagar deltar de digitalt.
– Vi är inte sugna på att återgå till det gamla, men tyckte att det fanns vissa saker som patienterna behövde vara på plats för och tog därför fram ett kombinationsprogram. Det innebär att de är här del av tiden och sedan deltar på distans hemifrån. Framför allt är det smidigt att ha föreläsningar och samtal på distans medan mer praktiska övningar sker när de kommer hit, säger Susanne Andersson.
Pandemin öppnade dörren
På frågan om det funnits tankar att digitalisera innan covid svarar Susanne Andersson:
– Ja, men jag tror inte vi hade vågat om vi inte hade tvingats in i det. Det gjorde också att vi fick patienterna med oss.
– Pandemin öppnade ögonen för nya möjligheter, konstaterar Magdalena Norlin.