Pepp i vardagen för patienter med ledsjukdomar

Under våren har den första versionen av webbtjänsten Trappen lanserats som ska peppa, inspirera och ge stöd för fysisk aktivitet i vardagen för personer med ledsjukdomar.

Pepp i vardagen för patienter med ledsjukdomar

Under våren har den första versionen av webbtjänsten Trappen lanserats som ska peppa, inspirera och ge stöd för fysisk aktivitet i vardagen för personer med ledsjukdomar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi vet att fysisk aktivitet minskar värken, ger bättre hälsa och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar för patienter i dessa grupper. Men vi vet också att det kan vara svårt att upprätthålla en aktiv vardag, säger Åsa Revenäs, fysioterapeut och medicine doktor vid sektionen för Fysioterapi, Karolinska Institutet och skaparen till Trappen.

Verktyget riktar sig till personer med inflammatorisk reumatisk sjukdom (RA, psoriasisartrit, AS, myosit) och är en webbtjänst som kan användas på mobil, läsplatta och dator. Användaren registrerar sig på tjänsten och blir därefter med i en grupp om cirka femton personer som tillsammans sporrar varandra till aktivitet. Alla sätter upp individuella mål, vad och hur ofta man vill motionera. Verktyget ger sedan feedback på måluppfyllnad, statistik och personlig pepp.

– Du sätter dina mål utifrån dina egna förutsättningar och får möjlighet att själv ta ansvar för din träning. Poängen med att vara med i en grupp är att få stöd från andra i liknande situation. Det kan vara en otrolig inspiration att se vad man kan göra och hur aktiv man kan vara även om man har en ledsjukdom.

Åsa Revenäs har utvecklat verktyget inom ramen för sin avhandling i samarbete med forskare, vårdpersonal, systemutvecklare och personer med RA. För henne har det varit viktigt att utgå från patientens behov och därför har de fått styra mycket över innehållet och haft stor påverkan på resultatet.

Tjänsten har lanserats under våren och i dagsläget är det cirka tio grupper igång.

Om Trappen

Namnet Trappen anspelar på RA, app och trappa (fysisk aktivitet). Läs mer om Trappen här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan