Personcentrerad information ska trygga tarmpatienter

Tydligare, mer personcentrerad information och stödjande kommunikation är fokus i en pågående studie vid Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet

Tydligare, mer personcentrerad information och stödjande kommunikation är fokus i en pågående studie vid Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet. Syftet är att patienter med allvarlig tarmcancer ska känna sig mer förberedda inför operation och efter, samt vara trygga under hela behandlingen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Bland annat har man granskat och betygsatt skriftligt informationsmaterial som delas ut till patienter nationellt i samband med operation. Patienter i fokusgrupper uppgav att de saknade relevant och konkret information för att känna sig trygga när de går hem efter en operation. Exempelvis praktiska råd om hur man hanterar sår som inte vill läka eller som vätskar sig, eller hur mycket rörelse som är lämpligt.

– Det finns inga riktlinjer för vad sådant material ska innehålla. Många broschyrer är framtagna lokalt av läkare, de beskriver vad de tror att patienterna vill veta och använder ett språk som kan vara svårt att förstå, säger Matilda Örn, specialistsjuksköterska på kirurgmottagningen vid Östra Sjukhuset i Göteborg.

De broschyrer som fick högst betyg i undersökningen var de som tagits fram av externt anlitade företag som jobbar med att producera text.

Inom ramen för projektet har nya broschyrer tagits fram, i samarbete mellan patienter, vårdpersonal och forskare. I dem framgår bland annat tydligt var i processen patienten befinner sig och vilka personer hen kommer att träffa under förloppet. En del förklarar vilka rättigheter patienten har och vilken funktion kontaktssköterskan fyller. Det finns även plats för patienten att skriva egna frågor.

Projektet är precis avslutat och i sommar kommer broschyren att finnas tillgänglig, tillsammans med principer för hur den är uppbyggd så att man lokalt ska kunna utveckla informationsmaterial för andra patientgrupper.

Läs mer om Pinecore-projektet här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan