Robotar kan rädda oss vid framtida pandemier

Digitalisering Vid framtida pandemier kan robotar vara en viktig del i lösningen. Det konstaterar forskare vid Högskolan i Gävle.

Robotar kan rädda oss vid framtida pandemier
Robot av modellen Baxter, av samma typ som finns på robotlabbet vid Högskolan i Gävle.

I en vetenskaplig artikel från Högskolan i Gävle konstaterar forskare att en ökad användning av robotar hade kunnat minska smittspridningen av viruset.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det skriver Högskolan i Gävle i ett pressmeddelande.

Sprider inte virus

– Robotar har många användningsområden vid pandemier och de sprider inte virus på samma sätt som människor, säger Rabé Andersson, forskare inom elektroteknik, som skrivit artikeln.

Redan tidigt under pandemin användes olika typer av robotar med just det syftet. Dubai och Kina har nyttjat drönare som egentligen var avsedda för lantbruket till att sterilisera gatorna, och flygbolaget Qatar Airways en sanitetsrobot för att rengöra passagerarutrymmen med hjälp av UV-ljus.

Störst potential inom vården

I den nya artikeln kan Rabé Andersson visa på ytterligare ett antal andra robotar som använts med framgång under pandemin. Han konstaterar också att det finns robotar som har stor potential att minska smittspridningen, men att man använt dem i väldigt liten skala, eller inte alls. Exempel på det är operationsroboten Da Vinci med vilken kirurger kan utföra operationer på distans.

Och det är inom vården som den största vinsten finns med att använda robotar under pandemin.

– Där finns många användningsområden fler än vid operationer, exempelvis sanering och städning, eller screening där en robot kan mäta kroppstemperatur. Men även vid leveranser av medicin och mat. Det är ju vid kontakt mellan människor som smittspridningsrisken är som störst och det är viktigt att skydda vårdpersonalen, säger Rabé Andersson i pressmeddelandet.

Ofta dyra i inköp

Även utanför vården skulle robotar kunna minska smittspridning. Robotiskt exoskelett, ett konstgjort skelett som man fäster utanpå kroppen, har med framgång testats på rörelsehindrade personer. Den självkörande roboten Doora är ett annat exempel. Den är uppkopplad via 5G-nätet och kan bland annat leverera mat.

Ett hinder med robotarna är dock att de ofta är dyra i inköp.

– En lösning på det skulle kunna vara större investeringar i robothårdvaran och i mjukvaran, säger Rabé Andersson.

Länk till studien.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan