Rymd- och vårdforskning drar nytta av varandra

Träning med yoyo-teknik och telemedicin är några exempel där rymdforskning och vårdsektorn har dragit nytta av varandra.

Patrik Sundblad på KTH och tidigare medarbetare på Europeiska rymdorganisationen ESA, ger några exempel där rymdforskning och vårdsektorn har dragit nytta av varandra:

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

* Telemedicin. Nasa har utvecklat en metodik för att göra ultraljudsundersökningar i rymden och få högkvalitativ diagnostik på jorden. Den används nu när man ger vård i svårtillgängliga miljöer, exempelvis vid katastrofer och epidemier.

* Mätinstrument. För att upptäcka astmaskov innan de fysiologiska besvären gör sig till känna har svensk forskning och industri gått samman och utvecklat Niox Mino, en liten apparat som mäter kväveoxid i utandningsluften och nu används både i rymden, på vårdcentraler och i hemmet.

* Yoyo-teknik. Med hjälp av yoyo-teknik har det svenska företaget Nhance utvecklat en träningsmaskin som både ger effektiv träning i viktlöshet i rymden och jämfört med konventionell styrketräning. Den används nu både av astronauter och elitidrottare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan