Sökes: Läkare som träffar patienterna på distans

Västerbottens läns landsting söker nu en läkare som vill träffa patienter på annan ort med hjälp av telemedicin.

Sökes: Läkare som träffar patienterna på distans

Västerbottens läns landsting söker en läkare som vill jobba på vårdcentral i Umeå men träffa patienter som bor i glesbygdssamhället Vilhelmina. Lösningen stavas telemedicin. Projektet som nu blir verklighet har testats med goda resultat både gällande ekonomi och kontinuitet för patienterna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi har provkört tekniken och har administrativa system på plats men det går att alltid att förfina ytterligare, därför söker vi en virtuellt nyfiken person, säger Sven-Åke Boström, projektledare och verksamhetschef på Tre Älvar hälsocentraler i Umeå.

Förbättringsmöjligheter gäller bland annat tekniska detaljer som ljussättning och skärpa, men också flödet runt videomötet, exempelvis mottagandet av patienten och själva interaktionen via skärm. De 40-tal patienter som testat videolösningen säger att de föredrar denna lösning där de får träffa samma läkare varje gång via datorn framför fysiska möten med olika läkare, läs stafettläkare. Läkarna kunde göra korrekta bedömningar och tyckte att det fungerade bra för de flesta ärenden. Men de upplevde viss frustration.

– Det är inte det bästa tänkbara att träffas video och det går inte att ersätta möten öga mot öga men det är det näst bästa alternativet. Den frustration vi såg, exempelvis att läkaren inte såg patientens ansiktsuttryck och kroppsspråk har kunnat åtgärdas med bland annat bättre belysning och zoommöjligheter.

För att mötet ska fungera så bra som möjligt finns en del verktyg att ta till hjälp, bland annat en handhållen kamera som skickar bilder i realtid till läkaren. Sven-Åke Boström berättar också att de har testat olika stetoskoplösningar för att läkaren i hörlurar ska kunna lyssna på patienten, till vintern väntas en egenutvecklad lösning finnas på plats.

– De små orterna i inlandet krymper och därmed jobbmöjligheterna. Det är svårt att få läkare med familj att söka sig till glesbygden. Det här är framtiden. Det finns dock mycket kvar att förbättra, exempelvis öka närvarokänslan och att läkare och patienter ska kunna se samma saker på en skärm.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan